Промоција официра Војске Србије

Србија не признаје, нити ће икада признати једнострано проглашену независност Косова, али је одлучила да свој територијални интегритет брани мирним, политичким и дипломатским средствима, рекао председник Тадић на свечаности поводом промоције најмлађих официра Војске Србије.

Традиционалним бацањем шапки, у центру Београда је завршена промоција најмлађе генерације официра Војске Србије, којој је присуствовао државни и војни врх.

Председник Тадић је тројици најбољих младих потпоручника уручио традиционална војничка одличја - официрске сабље. Председник је сабље уручио Николи Фејсову, који је дипломирао са просечном оценом 9,73, Ивану Тубину, са просеком 9,51 и Милошу Ранђеловићу са просеком оцена 9,35.

Министар одбране Драган Шутановац најуспешније потпоручнике по видовима - Душана Станића, Слободана Вуковојца и Ивана Величковића наградио је пиштољима с посветом.

Тадић je изјавио да резолуција која је усвојена у Генералној скупштини УН чува право Србија да мирним и дипломатским средствима брани интегритет и легитимне интересе на Косову и Метохији.

"То је најзначајније остварење наших заједничких напора са представницима Европске уније које наставља интеграцију Србије", рекао је Тадић.

"Србија не признаје и никада неће признати нелегалну независност Косова, a косовски проблем могуће je решити једино кроз дијалог и мирне преговоре који треба да доведу до обострано прихватљивог решења", рекао је српски председник.

Резолуцију чији су текст усагласили 27 чланица ЕУ и Србија, Тадић је назвао "заједничком резолуцијом 28 европских земаља".

"Договор који смо постигли са 27 земаља ЕУ међу којима има оних које нису и које јесу признале такозвану косовску независност и резолуција коју је акламацијом усвојила Генерална скупштина УН отвара могућност дијалога и чува право Србије да мирним и дипломатским средствима брани властити интегритет и легитимни интерес на Косову и Метохији, поштујући прититом и легитимна права албанског народа", истакао је Тадић.

Тадић: Нема места тријумфализму, али ни обманама

Наводећи да је косовски проблем веома тежак, Тадић је поручио да као што нема маста тријумфализму, тако нема места ни дефетизму и обманама.

"И сада, као и пре неколико година када смо потписали споразум о стабилизацији и придруживању има оних који из разлога своје политичке добити говоре ноторну неистину да је на овај начин Србија одустала од Косова", нагласио је председник Србије.

Тадић је рекао да је за Србију централни политички циљ чланство у Европској унији.

"Највећи интерес свих грађана јесте да постанемо развоправни и уважени део европске породице народа, да подижући квалитет живота грађана достигнемо високе стандарде развијених земнаља Европе", рекао је председник Тадић.

Начелник Војне академије Младен Вуруна рекао је да је школовање у последњој генерацији Војне гимназије завршио 51 ученик и сви су положили пријемни за упис у Војну академију.

Школу националне одбране завршило је 107 официра а у новим класама које ових дана крећу у Војну академију, школоваће се и официри из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Турске, Аустрије, САД, рекао је Вуруна.

Мастер студије на Војној академији ове године завршава 20 официра оружаних снага Алжира.

На основним судијама школује се око 800 кадета и кадеткиња за све родове, истакао је Вуруна.

"Генерација којој припадају данас награђени завршили су четворогодишње и петогодишње школовање са врло добром оценом и њихове дипломе биће први пут признате и ван Србије", истакао је Вуруна.

Свечаности, која се пети пут одржала испред Дома Народне скупштине, уз родитеље, родбину и пријатеље официра, присуствовали су и представници дипломатског кора, војни изасланици акредитовани у Београду и делегација Националне гарде САД.

Промоцији су присуствовали и премијер Мирко Цветковић, бројни министри и начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Милоје Милетић.

Међу званицама су били и начелник Генералштаба копнене војске Италије генерал потпуковник Ђузепе Валота и представници министарстава одбране Босне и Херцеговине, Македоније и Црне Горе.

Промоцију најмалђе класе потпоручника 130. и 131. класе Војне академије, уз свечани дефиле обележили су и налети авиона војног ваздухопловства.

РТС је преносио свечаност на Првом програму.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије