Повратак на село

Село Врмџа код Сокобање, последњих годину дана привукло 10 парова из земље и иностранства, који су одлучили да се испод јужних обронака Ртња трајно населе.

Последњих годину дана, село Врмџа код Сокобање привукло је 10 парова из земље и иностранства, који су одлучили да се испод јужних обронака Ртња трајно населе.

Нетакнута природа у околини Сокобање привукла је Де Марки Луча, да после 62 године живота у Венецији, напусти Италију и постане житељ Врмџе. Купио је напуштено имање, шуму, засадио башту и са супругом стекао у селу мого пријатеља.

За кратко време петнаестак кућа добило је нове власнике. Обновљене су дотрајале чатмаре, засејане њиве, па је Врмџа, која је од Сокобање удаљена десетак киломатара оживела. У њој данас живи 700 особа.

У локалној цркви Свете Тројице недавно је, после много година било и крштење бебе, чију су се родитељи из Америке доселили у Врмџу.

Брачни пар Првуловић, Сандра, родом из Суботице и Срђан, рођени Београђанин, пре годину дана су живот у главном граду заменили животом на селу. На новом имању су од амбара и старинске куће, у којој није било воде и канализације, направили атрактивне апартмане за туристе који воле сеоски туризам.

Уредили су двориште испод самог Латинског града и мештанима показали да уз мало труда може да се добро привређује.

Власнике регистрованих домаћинстава упознали су са предностима органске производње хране и са појединцима кренули у нови посао.

Туристима је Врмџа још увек непозната дестинација. Осим обронака Ртња, на чијим падинама расте ртањски чај, локални водичи нуде и посету излетиштима на Латинском граду, одлазак на природно Врмџанско језеро, као и посету извору Врмџанске реке, једном од бројних изворишта, по којима је и село названо "Врм"- место са много извора, река и притока. Локално становништво и данас каже да из облака "врне" киша и да треба "наврнути" воду.

Уз приватни смештај, станодавци туристима нуде домаћу храну, кравље, овчје и козје млеко, качкаваљ са гранчицама ртањског чаја, ртањско јагње и јаре у црепуљи.

За љубитеље екстремних спортова уређене су стазе, а за параглајдеристе бројни терени.

Берачи лековитог биља су најчешћи гости Врмџе, једног од ретких села у Србији које, захваљујући придошлим паровима бележи пораст становништва.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије