Европска оцена реформе правосуђа

Суд о напретку Србије у реформи правосуђа Европска комисија изнеће у извештају у новембру. Док из Друштва судија поручују да би извештај могао бити негативан, у Министарству правде одбацују такву могућност.

Ни осам месеци после реизбора судија, нема сагласности струке, власти и представника ЕУ о резултатима тог процеса. Свој суд о напретку Србије у реформи правосуђа Европска комисија изнеће у извештају у новембру.

Уколико се хитно не отклоне недостаци реизбора спроведеног крајем прошле године, оцена Европске комисије 10. новембра биће негативна, сматрају у Друштву судија. Не виде наговештај побољшања тренутне ситуације.

"Подсетићу вас да овде постоји троугао институција одговорних да ово стање разреши-Министарство правде, Веће тужилаца и Уставни суд и тај троугао све више постаје бермудски и чини се да Европска унија и правна држава постају све даље", рекла је председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић.

Друштво упозорава да је мандат Високом савету судства и Државном већу тужилаца истекао у јуну, да су иначе каснили у раду и да нова тела нису изабрана. Своју преписку са члановима Европске комисије, у Друштву виде као потврду партнерског односа.

"Порука је нашим властима да се угледају, јер ако смо ми партнер за Европску комисију логично би било да то будемо и за власти и органе задужене да спроведу реформу и отклоне настале проблеме у вези са тим", рекао је Горан Илић из Удружења тужилаца.

Министарство правде одбацује оптужбе да стуковна удружења не доживљава као партнере, и подсећа на низ састанака и напоре да се помогне неизабраним судијама. Одбацује и могућност да извештај Европској комисији о реформи буде негативан.

"Нагађања о садржини извештаја су неутемељена и нецилисходно је прејудицирати садржину извештаја, јер то никоме не користи," наводе у министарству.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара