Отац по сили закона

Борба Александра Митића из Врњачке бање, који већи део живота покушава да оспори очинство је узалудна. Иако је анализом ДНК потврђено да није отац ванбрачног детета бивше девојке, Закон тврди другачије.

Александар Митић из Врњачке бање по закону се и даље води као отац ванбрачног детета бивше девојке, иако је ДНК анализа доказала да он и син нису исте крви.

Да је ДНК анализа постојала у време снимања популарне домаће комедије"Силом отац" Александар Митић је сигуран да би и Михиз променио крај своје филмске приче, али његову животну причу, суд је каже, запечатио.

И поред непобитних резултата анализе крви на новосадском Институту за судску медицину,  Митићу је одбијен захтев за обарање пресуде.

Медицина је Митићу потврдила оно што је он готово цео свој живот доказивао, али по закону се "не може оспоравати очинство, које је суд потвдрио".

"Ја никада нећу моћи да будем рехабилитован, увек ћу бити крив, иако нисам, ја ћу увек бити отац иако то нисам", рекао је Митић.

Суд није уважио стерилитет

Овај педесетпетогодишњак је 37 година је правоснажни отац. Ондашње судије нису прихватиле ни чињеницу да је са дететовом мајком кратку љубавну романсу имао 13 месеци пре његовог рођења.

Није уважена ни медицинска документација да је Александар због неких дечјих болести заправо и стерилан од своје 12 године живота.

У Вишем Суду у Краљеву нису били ради да коментаришу "случај Митић јер им је, кажу, потребно много времена да анализирају давно архивиране пресуде" .

Дугогодшњи судија сада редовни профессор на Правном Факултету у Крагујевцу Слободан Сворцан није желео да коментарише одлуке својих колега, али подвлачи да су неоподне промене у Закону о грађанским парницама, јер је пресуда Митићу донета пет година пре открица ДНК анализе.

"Рокови у праву морају да постоје, међутим ДНК метода као најсавременија и најпоузданија анализа морала би да унесе промене у Закону. До тада Митић неће моћи да буде рехабилитован", рекао је Сворцан.

За ДНК методу утврђивања очинства пре 27 година, Карл Милс, подесећа Александар, добио је Нобелову награду. Међутим, без промене закона не постоји начин да се  исправи неправда која не погађа само Митића. Тачка је стављена и на његово наследство.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара