Еј, кафано (скупа) муко

Велики намети и слаба економска моћ, довели су Нишлије, иначе прваке у угоститељству, до ивице опстанка. Угоститељи кажу да приходују од репрезентације градских предузећа, а неки захваљујући странкама, јер све странке имају своју кафану.

Ниш има око две хиљаде  угоститељских објеката у којима ради око шест хиљада људи. Према подацима удружења угоститељских посленика око 24.000 Нишлија живи од угоститељства.

Због великих намета и мале економске моћи Нишлија, нишки угоститељи, иначе, прваци државе у угоститељству на рубу су егзистенције.

Колико је ситуација тешка можда је најбољи пример надалеко чувени ресторан "Американац".

Његов власник, Никола Мадић морао је да подигне кредит да плати струју коју су му недавно исекли. Размишља да на традицију дугу 70 година стави тачку.

"Пред великом сам дилемом да ли после 70 година рада затворити кафану или радити само викендом, а промет је опао за 70 посто", каже власник ресторана "Американац" Никола Мадић.

Поскупљења животних намерница, пића, струје, порезе и доприносе које убире држава угоститељи кажу да не могу да укалкулишу у цену услуга.

Скупа и музика

Власник ресторана "Квинс" због пада промета за 70 одсто отпустио је 40 радника. Велике таксе за ауторска права, а месечно га је то коштало 15.000 динара, натерале су га да гостима пре годину и по дана ускрати музику.

"Предлог би био ујединити фонограм и СОКОЈ и направити јединствену цену која је подношљива", наводи Миливоје Антанасијевић, власник ресторана "Квинс".

"Такса за музику се дели на чудан начин а аутори од тога ништа не добијају", каже музичар Горан Шепа из групе "Кербер".

Издатке угоститеља увећавају и намети које убире град. Реч је о такси за фирмарину која се креће од 1. 200 до 14.000  динара и закуп башти по цени од 15 до 40 динара за квадратни метар.

"Цена таксе закупа се умањује до 50 одсто зависно од броја запослених радника", каже Зоран Албијанић представник градске управе.

Нишлије кажу да не памте када ус последњи пут били у кафани.  Нишки угоститељи, кажу, да данас углавном приходују од репрезентације јавних градских предузећа, али је и она драстично смањена.

Неки преживљавају захваљујући политичким партијама, јер скоро све странке овде имају своју кафану.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара