Чиплић: Зукорлић крши Устав

Министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић оптужио главног муфтију Исламске заједнице у Србији Муамера Зукорлића да крши Устав Србије.

Главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић својим активностима и реториком крши устав Србије, изјавио је министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић.

Чиплић је у изјави Танјугу потврио да Национални савет Бошњака није конституисан, а да Зукорлић може да има удружење грађана које, како је рекао, игром случаја има исти назив као што носи законски оквир за једно тело утврђено законом и уставом.

"Зукорлић сада користи то тело да се политички профилише и да заузме место које му као верском лидеру не припада", наводи Чиплић.

Ми сада имамо, што се Зукорлића тиче, врло континуирано кршење устава, почевши од захтева за федерализацију Србије, захтева за конститутивно место Бошњака у уставу и, у крајњој линији, чињенице како је почео да се понаша када је помислио да је преузео бошњачки национални савет, рекао је Чиплић.

Министар је негирао постојање личне и кривице министарства при конституисању Нациоанлног савета Бошњака, почетком јула, а захтев да поднесе оставку сматра нормалним будући да се, како је рекао, бави јавним послом и да је реч о дневној политици.

Чиплић је најавио да ће Министарство заказати нову конститутивну седницу, а ако ни она не успе, у року од шет месеци од јунских избора биће расписани нови избори.

Зукорлић је раније изјавио да Бошњачка културна заједница, листа чији је он био носилац, неће учествовати на новим изборима за Национални савет Бошњака.

Бошњачка културна заједница је на јунским изборима освојила највише - 17, од 35 мандата, Бошњачка листа, коју је подржала Странка демократске акције Сулејмана Угљанина - 13, а Бошњачки препород, близак Расиму Љајићу пет мандата.

Муамер Зукорлић понавља став своје листе да је Бошњачко национално веће већ формирано.

Главни муфтија Исламске заједнице у Србији оптужује Министарство за људска и мањинска права, Расима Љајића и Сулејмана Угљанина за организовано кршење права Бошњака и муслимана у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара