Странка или накнада

Судије које нису прошле реизбор губе право на накнаду зараде уколико постану чланови неке странке, рекла председница Друштва судија Драгана Бољевић. Чланство у странци неспојиво са судијском функцијом, навела Бољевић.

Председница Друштва судија Драгана Бољевић изјавила је да све судије које нису прошле реизбор губе право на накнаду зараде уколико постану чланови неке странке, јер је чланство у странци неспојиво са судијском функцијом.

Бољевић је рекла да право на накнаду зараде немају бивше судије које су постали чланови странака, а што је, како тврди, урадило свега неколико њих, а не број којим се шпекулише у јавности, као и они који су у међувремену постали адвокати.

"Све неизабране судије тражиле су у жалбама Уставном суду да им се констатује да им није престала судијска дужност и да се врате назад. То их обавезује да се понашају као судије, па не би смели да се учлањују у странке или да се баве неким другим послом", објаснила је Бољевић у изјави Танјугу.

Према подацима Синдиката правосуђа, неизабране судије и тужиоци коштају државу око 200 милиона динара месечно.

Бољевићева је рекла да су је колеге из многих градова самоиницијативно звале и тврдиле да се нико није учланио у политичке партије.

"Неколицина њих која је то учинила урадила је то из револта и немоћи да докаже своја права пред институцијама државе, а не из беса или зато што је била тајни припадник или симпатизер те странке, навела је председница Друштва судија, која такође није прошла на општем избору судија у децембру прошле године.

Српска напредна странка тврди да им је приступило на стотине судија које нису прошле реизбор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 22. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара