Београд добија подземне контејнере

Београђани ће ускоро моћи да одлажу смеће у 140 подземних контејнера, који ће бити постављени на Булевару краља Александра. Нови контејнери имају многе предности у односу на стандардне јер ће остајати више простора за пешаке.

Слично као и грађани светских метропола и Београђани ће ускоро моћи да одлажу смеће у 140 подземних контејнера, чија је уградња у току у једној од најпрометнијих градских улица - Булевару краља Александра.

Јавно комунално предузећа "Градска чистоћа" је за нешто мање од 50 милиона динара од домаћег произвођача купила контејнере - 70 од три кубика и исто толико од пет, рекао је директор за развој и урбанистичко-техничке послове тог предузећа Дејан Тушуп.

Њихова уградња је, како је навео Тушуп, почела почетком године и до сада су, на око 70 локација у граду, уграђена 123. Додао је да предузеће намерава да на свакој од 10 општина које покрива буде приближно једнак број подземних контејнера.

Почетак њиховог коришћења требало би да почне завршетком реконструкције Булевара краља Александра, до када је планирано да се заврши и модификација три постојећа камиона "Градске чистоће", која ће празнити нове контејнере, казао је Тушуп. Предузеће је за адаптацију тих возила издвојило још 12 милиона динара.

Како је раније најављивано, реконструкција Булевара би требало да буде завршена до почетка септембра.

Према речима Тушепа, нови контејнери имају многе предности у односу на стандардне, јер ће без обзира на то да ли се постављају на тротоаре или на зелене површине, остајати више простора за пешаке.

"Ружне слике препуних контејнера и ђубрета које из њих испада или цури, биће прошлост, као и непријатни мириси који се из њих шире", казао је Тушуп и додао да је још једна од предности нових контејнера то што ће сваки од њих, у зависности од запремине мењати више обичних контејнера.

"Мањи контејнери од три кубика због самосабијања смећа и гравитације мењаће пет стандарних, а већи до осам", рекао је Тушуп.

Пластични контејнери се постављају у бетонске рупе дубоке 2,5 метра, широке два са два метра. Поклопац контејнера је у нивоу тротоара или зелене површине, а у његовом центу биће уложак висок око 90 центиметара кроз који ће се убацивати кесе са смећем.

Тушуп је додао да ће највећи број контејнера бити у Булевару краља Александара где су екипе "Градске чистоће", иако су се тек крајем јула укључиле у пројекат реконструкиције - када су сви подземни водови постављени, успеле да уграде чак 26 контејнера.

На сваком контејнеру биће јасно упутство како се користи и шта је забрањено - на поколопцу неће смети да се оставља кабасти отпад, нити да се паркирају возила.

У 10 градских општина које покрива "Градска чистоћа" постоји више од 30.000 стандардних контејнера - запремнине 1,1 кубик, у које стаје око 250 килограма смећа. Дневно се одложи око 1.400 тона смећа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара