"Срболек" не производи нитроглицерин

Због штрајка радника "Срболека", обустављена производња нитроглицерина, једног од најважнијих лекова за срчане болеснике. Већ га нема у апотекама у Лозници и Војводини.

У "Срболеку", који једини у нашој земљи производи нитроглицерин, ово је осми штрајк за годину и по дана због неисплаћених зарада. Проблем је настао 2008. године, када је због лоших пословних потеза, рачун тог предузећа блокиран због дуга од око 160 милиона динара.

Радници, који већ пети дан штрајкују, између осталог траже редовну исплату зарада, плаћање пореза и доприноса, који касне више од годину дана, као и плаћање принадлежности породиљама.

У решавању проблема помажу Агенција за мирно решавање спорова и Министарство рада и социјалне политике. Међутим, без власника и директора "Срболека" Јовице Стефановића, у преговорима се није далеко стигло.

"Сваку плату у последње две године добили смо штрајком. После сваког штрајка врши се одмазда над радницима", изјавила је једна од радница "Срболека".

"Једино рашење је да господин Јовица Стефановић свој део акција прода и да оде из ове фирме", сматра други штрајкач.

Екипа РТС-а којој није било дозвољено да уђе у просторије "Срболека", није успела да контактира ни са директором тог предузећа.

У Агенцији за приватизацију кажу да они немају везе са спорном приватизацијом "Срболека", јер су акције тог предузећа куповане на берзи, а не преко њих.  

Проблеми су настали, због лоше пословне политике, пре свега, због продаје робе предузећима, чији је власник такође Јовица Стефановић, која "Срболеку" нису плаћала за испоручену робу. Због тога је "Срболек" од 2008. године у блокади.

"Држава треба овај случај детаљно да испита јер свакако да су многе институције ту заказале. Како је дозвољено да та предузећа не плаћају и да се праве штетни уговори по фирму", рекао је економиста Данило Шуковић.

Инспекција рада од почетка године 20 пута је реаговала и предузела одговарајуће мере.

"Донели смо четири прекршајне пријаве и кривичну пријаву против послодавца. Ми ћемо настојати да дамо све од себе да, пре свега, дођемо до послодавца и да онда са њим договоримо неке мере да би се ситуација окончала", каже Саша Перишић из Инспектората за рад Министарства рада и социјалне политике.

Крај проблему се, међутим, не назире јер се директор "Срболека", Јовица Стефановић, не појављује на преговорима. А несташица нитроглицерина већ се осећа у апотекама у Лозници и на територији Војводине. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара