Дан "златне милијарде"

Поводом Међународног дана младих, признања "Младград" додељена локалним самоуправама и медијима који су највише допринели побољшању положаја омладине у Србији. Признање добио и РТС.

Поводом 12. августа, Међународног дана младих, локалним самоуправама и медијима који су највише допринели унапређењу положаја младих у земљи, у павиљону "Цвијета Зузорић" уручена су признања "Младград 2010".

Награде су доделиле Грађанске иницијативе, у сарадњи са Министарством за омладину и спорт и Министарством за државну управу и локалну самоуправу. У категорији за укупан допринос медија унапређењу положаја младих, признање је добио и РТС.

И поред кризе, када се администрација смањује, опстало је више од стотину канцеларија за младе у земљи. Понеке општине, посебно оне у унутрашњости, одрекле су се неких других ствари јер, кажу, млади не смеју да буду без подршке. Град Зајечар, младима је доделио двоспратну зграду.

"Уколико млади немају свој простор, они иду неким погрешним путем, тако да је веома важно да добију место где могу да обављају своје друштвене активности, да се окупљају, а не да седе за рачунарима и да глуваре по улици," истиче Добрица Јовановић из Канцеларије за младе Зајечара.

Погрешне су предрасуде да су млади незаинтересовани, да воле лагодан живот код родитеља, кажу организатори пројекта.

"Млади су, по природи, искључиви и захтевају, како један млад човек рече - да све њихове идеје буду реализоване, а стари не воле да много мењају и таласају. Важно је да је тај дијалог успостављен и да ви, медији, ту одиграте и имате значајну улогу", каже председник Жирија Миљенко Дерета из Грађанске иницијативе.

Честитајући Дан младих, министарка омладине Снежана Самарџић-Марковић подсећа да се једна милијарда младих, колико их има на планети, назива и "златном милијардом".

"Период од 12. августа 2010. године до 12. августа 2011. године, Уједињене нације називају годином младих. Ако ме питате да ли је то исправно - с правом ћу рећи да млади то заслужују", каже министарка омладине и спорта.

Ако се, осим породице и школе, и цело друштво буде више бринуло о њима, за све нас успешнија ће бити не само наредна, већ и многе године које следе.

После три године напорног рада, отворено је више од стотину канцеларија за младе, у многим градовима широм земље. Захваљујући њима, и млади из унутрашњости постали су много активнији него што су били. Град Лозница проглашен је за средину која је највише допринела унапређењу положаја младих у локалној заједници.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара