СПЦ не мења став о МПЦ

Патријарх српски Иринеј негирао постојање било каквих преговора или промена става Српске православне цркве у односима према канонски непризнатој Македонској православној цркви.

Нема преговора ни промена става Српске православне цркве (СПЦ) у односима према канонски непризнатој Македонској православној цркви (МПЦ), рекао је патријарх српски Иринеј.

"Нема преговора ни о каквом помирењу, а да је среће, до овакве ситуације каква је већ низ година није требало ни да дође", рекао је патријарх Иринеј Танјугу.

Патријарх је, такође, рекао да београдски адвокат Тома Фила, који је био са македонским амбасадором у Београду Љубишом Георгиевским у посети Патријаршији, није његов саветник, како су га представили скопски медији.

Том приликом, рекао је врховни поглавар СПЦ, вођен је разговор у коме није било речи о поменутим односима.

Фила, који је представљен као саветник патријарха СПЦ Иринеја, за националну телевизију "Канал 5" у Скопљу, изјавио је, ових дана, да су преговори две цркве једини начин за решавање вишедеценијског спора.

Амбасадор Георгиевски је за ТВ "Канал 5" рекао да је идеја тек зачета и да би конкретних резултата могло бити тек после одмора, у септембру.

Канонски непризната Македонска православна црква, 1967. године, одвојила се од Српске православне цркве, у чијем саставу је била, и прогласила аутокефалност, али је ни до данас није признала ниједна помесна православна црква.

Српска православна црква је годинама покушавала да реши питање раскола са епархијама у Македонији. Одржано је мноштво састанака са представницима отцепљених епархија, а ти сусрети допринели су томе да се у Нишу, 17. маја 2002. године, постигне договор о превазилажењу раскола.

Овлашћени представници МПЦ ставили су потпис на постигнути договор, али су, потом, под притиском тамошње власти, одустали од договора. 

Однос СПЦ и непризнате МПЦ, последњих година, додатно је "затегнут", због драстичних кршења људских права охридског архиепископа Јована (Вранишковског), који је у јединству са Српском православном црквом.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара