Читај ми!

Светски дан слободе медија – Пашалић: Увести прекршајне казне за увреде и нападе на новинаре

Поводом 3. маја – Светског дана слободе медија, заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је да су новинари у Србији све више изложени вербалним притисцима, а у одређеним случајевима и физичким нападима и да је неопходно обезбедити њихову правну заштиту. Пет минута громогласне тишине у 11.55.

Заштитник грађана у саопштењу подсећа да је иницирао измене и допуне Закона о јавном реду и миру чија би примена омогућила да увреде и претње новинарима изречене у јавном простору, посебно на друштвеним мрежама, буду прекршајно санкционисане.

Пашалић додаје да су предлози измена и допуна Закона које се односе на дефинисање прекршаја учињених против особа које обављају новинарски посао, као и на санкционисање непожељног понашања према осталим грађанима на друштвеним мрежама, достављени Радној групи за безбедност и заштиту новинара Владе Србије, чији је заштитник грађана члан.

"Законске измене које сам иницирао пре више од две године имају за циљ да се пре свега санкционишу претње и притисци на новинаре који долазе са друштвених мрежа, јер таквих је случајева највише. Сведоци смо да њихов број из године у годину само расте, али се и даље провлаче испод радара законске одговорности појединца", навео је Пашалић.

Заштитник грађана је подсетио да је пре четири године покренуо заједнички пројекат са десет новинарских удружења, асоцијација и синдиката потписивањем споразума о успостављању Платформе за евиденцију случајева угрожавања безбедности и притисака на новинаре.

"Циљ евиденције је ефикаснија заштита права медијских радника, али до данас новинарска удружења нису доставила ниједан податак о евентуалном нападу или притисцима на новинаре", истакао је заштитник грађана Зоран Пашалић.

Удружење новинара Србије (УНС) обележава Светски дан слободе медија традиционалном акцијом Пет минута громогласне тишине у 11.55 сати са својим огранцима Друштвом новинара Војводине (ДНВ) у Новом Саду и Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) у Грачаници.

Испред Дома културе у Грачаници у 11.55 колеге новинари читају проглас УНС-а и говоре о слободи медија и положају новинара и медијских радника.

Међу 180 земаља, Србија је по Светском индексу слободе медија сврстана на 98. место, што је за седам позиција лошије него прошле године, наводи се у данас објављеном извештају Репортера без граница за 2024. годину.

У распону од нуле до сто, Србија је добила просечну оцену 54,48, наведено је у годишњем извештају поводом Светског дана слободе медија, 3. маја.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара