Читај ми!

Вежба "Вихор 2024", нова ратна техника и бојева гађања на Пештери

Здружена тактичка вежба с бојевим гађањем "Вихор 2024" одржана је на Привременом полигону "Пештер". Председник Србије Александар Вучић честитао је на успешно изведеној вежби, којој је присуствовао и командант Кфора Озкан Улуташ.

На вежби "Вихор 2024" учествују копнена и ваздухопловна компонента Војске Србије и специјалне снаге.

Према бројности и разноврсности ангажованих борбених ефектива, "Вихор 2024" је једна од највећих и најсвеобухватнијих вежби које изводи Војска Србије, саопштило је Министарство одбране.

Вежби је присуствовао председник Александар Вучић. На позив начелника Генералштаба Војске Србије, генерала Милана Мојсиловића, и командант Кфора генерал-мајор Озкан Улуташ био је на Дану високих званица на вежби "Вихор 2024".

Присуствовали су и министри у Влади Србије Милош Вучевић, Братислав Гашић, Ивица Дачић, Никола Селаковић, Горан Весић, Славица Ђукић Дејановић, Томислав Момировић, Томислав Жигманов, Дарија Кисић, Милан Кркобабић, Даница Грујичић, Ђорђе Милићевић, Михаило Јовановић, Зоран Гајић и Новица Тончев.

Такође, присуствовали су и председник Републике Српске Милорад Додик, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, званичници из Црне Горе Андрија Мандић и Милан Кнежевић.

Вежба се изводи на основу директиве председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, с циљем даљег унапређења обучености и оспособљености команди и јединица Војске Србије за решавање тактичких и ватрених задатака током припреме и извођења борбених операција, навело је Министарство одбране.

Међу средствима која учествују на вежби су тенкови М-84 и Т-72М, борбена оклопна возила БОВ ОТ, "милош", "лазар 3", MRAP, самоходна хаубица 155 мм "нора Б52", модернизовани и дигитализовани вишецевни лансери ракета "огањ" и возила "хамви".

На вежби су ангажовани и авиони "миг 29", модернизовани "орао", "супергалеб Г-4", хеликоптери Ми-35М, Ми-17, Х-145М, "гама" и транспортни авиони CASA C-295 и Ан-26.

Такође, учествују и даљински пилотирани ваздухоплови CH-95, противваздухопловни системи ФК-3, "пасарс" и "панцир С1", као и системи за детекцију и ометање беспилотних ваздухоплова "репелент".

Вежба "Вихор 2024" је, између осталог, прилика да се прикаже рад модернизованих средстава и средстава у развоју, међу којима су и извиђачка беспилотна летелица "пегаз", дрон малог домета "врабац", наоружана беспилотна летелица кратког долета "сенка", килер-дрон "осица", наоружани дрон "обад", као и наоружани мини-квадрикоптер "комарац".

Здружена тактичка вежба "Вихор 2024" почела је 8. априла и трајаће до 21. априла.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво