Читај ми!

Српски дронови-камиказе показаће своју снагу први пут на Пештери

У оквиру здружене тактичке вежбе "Вихор 2024", први пут ћемо имати прилику да видимо разорно дејство дронова домаће производње. На Пештери би требало да буде приказано око 30 различитих беспосадних летелица и роботизованих платформи, али пажњу љубитеља наоружања посебно привлаче дронови-камиказе.

Српски дрон-камиказа или "једини комарац", чију је убојитост могуће контролисати, опробао се и на Пештери. Без обзира на лоше временске услове, своју снагу показаће и у петак, први пут пред широм публиком.

"Веома је агилан, брз, иде преко 100 километара на час, убојит је, може да лети до 15 метара у секунди, тако да се добро бори с ветром", објаснио је оператер. 

Наочаре за управљање дроном

Дрон-комарац донео је још једну новину у Војску Србије, први пут дрон оператери користе видео-трансмитер, односно наочаре за управљање дроном.

Овај производ домаће индустрије покушај је да се и у развоју наоружања прати четврта индустријска револуција. Искуства са украјинског фронта су поједноставила избор наоружања које се развија.

"Мало је напреднији од онога што се може видети у Украјини, украјински су комерцијални, прилагођени", рекао је Ненад Милорадовић, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе.

Војска се опрема и извиђачким дроновима

Дрон-камиказа нешто је мањи од осталих тог типа произведених у нашој земљи. У плану је развој и "комарца" 2 и 3 који ће бити нешто другачији.

"Први ће имати два и три пута већу бојеву главу са знатно већим ефективним способностима", рекао је Милорадовић.

Опремање беспосадним летелицама планирано је од најнижег тактичког нивоа све до највишег нивоа војске. Уз ове дронове-камиказе војска се опрема и извиђачким дроновима.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво