Читај ми!

Два века од оснивања Нахијског суда у Пожаревцу – зачетак правосудног система у Србији

Свечаном академијом у Пожаревцу је обележено 200 година од оснивања Првог нахијског суда, што се сматра зачетком законодавног система у Србији. Ово наслеђе данас чува и баштини Виши суд у Пожаревцу.

Први нахијски суд, или Совјет пожаревачки, основан је 7. маја 1821. године чиме је први пут у историји Србије одвојена законодавна од извршне власти.

Само месец дана касније уводи се и наплата судских такса. Од тада се мрежа судова развијала шриом земље све до оснивања Врховног суда 1846. године.

Први нахијски суд основан је у некадашњој Васиној кући која се налазила на месту данашње Политехничке школе. О томе су Кнеза Милоша Обреновића известили тадашњи кнез нахије пожаревачке Јокса Милосављевић и Тома Вучић Перишић, што је био зачетак правосудног система у Србији.

У време оснивања, судије нису имале устав и писане законе, већ се судило по моралу, а последњи необразовани судски делатник пензионисан је 1862. године.

Данас се суди по уставу и закону, али се од судија тражи исто што и Милош кад их је постављаочаст и поштење.

Наслеђе и пракса

Председница Високог савета судства Зорана Делибашић каже да судије данас морају бити стручне, савесне, одговорне, честите и поштене.

ли оно што је најважније, морају да покушају да споје оно што је тешко спојити, а то су правда и закон", истиче Делибашић.

Током два века, судство и друштво развијали су се упоредо прилагођавајући се једно другом, што је и данас највећи изазов, посебно са развојем технологије и друштвених мрежа.

Два века историје 

Председник Вишег суда у Пожаревцу Драган Вучићевић наглашава да је државни апарат, ипак, мало спорији.

"Увек је било тако, што се тиче праћења тековина и немогућности прилагођавања закона а самим тим и реаговања судова новим изазовима", наводи Вучићевић.

Поводом јубилеја, објављена је и прва научна монографија у области судства – "200 година од оснивања првог нахијског суда у Србији – у Пожаревцу" – кроз коју се прати развој овог суда укључујући и период после 1945. године, који је истраживан по први пут.

У то време Окружни суд у Пожаревцу добија и своју зграду познату као Палата правде, 1977. године.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво