Читај ми!

Некадашња касарна у Нишу постаје дом за правосуђе; Вучевић: Нове суднице показују снагу државе

У Нишу је отворена реконструисана и адаптирана зграда бивше касарне "Филип Кљајић", која ће убудуће служити потребама Вишег јавног тужилаштва, као и више нишких судова. Премијер Србије Милош Вучевић каже да адаптиране просторије, које су сада суднице, показују снагу државе. Инвестиција је, како истиче министарка правде Маја Поповић, вредна 7,5 милиона евра.

Премијер Милош Вучевић присуствовао је отварању реконструисаног и адаптираног објекта бивше касарне "Филип Кљајић", чија је вредност 7,5 милиона евра, а у реновираној згради убудуће ће радити Више јавно тужилаштво, Прекршајни, Привредни, Управни и Виши суд у Нишу.

Отварању реконструисаног објекта у Нишу присуствовала је и министарка правде Маја Поповић.

Вучевић је поручио да је Србија изашла из периода када је слабила, када је војска напуштала своје објекте који су после постали девастирани, наглашавајући да се данас улаже и да се стварају бољи услови у свим сегемнтима, укључујући правосуђе.

"У много судова сам био као адвокат, тако да могу да сведочим из првог лица, али овакву зграду заиста нигде нисам видео и ово је нешто што је симбол снажења и државе и једног града", рекао је Вучевић.

Вучевић: Судница која показује снагу државе

Премијер је нагласио да отварање објекта није само питање бољих услова за рад судија, тужилаца, заменика тужилаца и свих оних који су део правосудног система, већ да је важно и да грађани Ниша у правим условима дођу до права и правде.

Како је навео, у годинама када је био активан у адвокатском еснафу, био је у судницама које су биле неусловне, а данас се у овој судници, у којој постоји катедра за судију, када се виде позиције и тужилачке и бранилачке стране, место за јавност, показује одраз снаге државе.

"Грађани када уђу у такав амбијент, имају осећај да су дошли на место где ће добити право и правду. Град Ниш, као центар југа и југоистока Србије мора да има овакав објекат јер ово је знак да је држава овде присутна и да је Ниш центар државе за овај део Србије", рекао је Вучевић.

Вучевић: Србија нема два дана, већ државност од више векова

Приметио је да овај објекат приказује да Србија није држава од пре "два дана" већ да има државност од више векова, а држава која постоји толико дуго мора, како је истакао премијер, да се суди по праву и правди.

"Није лако бити део правосудног система, грађани су ту вероватно најнестрпљивији. Некада објективно, некада мање објективно, али баш зато нам је потребно да правосуђе даље јача. Наравно, поштујемо вашу независност и самосталност, али поред тога што сте независни и самостални, одговорни сте пред грађанима, одговорности сте пред правом, одговорни сте пред Уставом и законима ове државе", поручио је Вучевић.

Навео је да то мора да важи за све, а поручио је и министарству правде да жели да се настави са решавањем оваквих проблема, који, како каже, нису само техничке природе већ су од суштинског значаја.

"Честитам пре свега вама запосленима у свим судовима и тужилаштвима који ће бити овде, а верујем да ће Нишлије и људи који ће долазити овде доћи до права и до правде", рекао је Вучевић.

Поповић: Инвестиција вредна 7,5 милиона евра

Поповић је навела да вредност реконструкције и адаптације бивше касарне  "Филип Кљајић" износи 7,5 милиона евра и да је тај износ издвојен из буџета Србије.

"Овај пројекат је резултат одговорне економске политике коју води влада Србије и председник Александар Вучић, као и жеље да се побољшају услови рада за све запослене у правосудним органима", рекла је Поповићева.

Навела је да је објекат реконструисан у две фазе и да су у првој фази, која је завршена 2021. године, реконструисану зграду добили Више јавно тужилаштво и прекршајни суд, а да ће Привредни и Виши суд у Нишу, као и одељење управног суда у Нишу сада почети да раде у комплетно реконструисаном простору.

понедељак, 17. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије