Читај ми!

Након убиства затвореника у Падинској скели суспендовани управник и десеторо запослених

Управник КПЗ "Падинска скела" Владимир Буквић суспендован је и удаљен са радног места, након што је 74-годишњи затвореник убијен у тој установи. Суспендовано још 10 запослених. Утврђено да је било тешких пропуста у њиховом раду.

Због пропуста који су откривени унутрашњом контролом поводом убиства затвореника 4. фебруара, Управа за извршење кривичних санкција суспендовала је и удаљила са посла бившег управника Казнено поправног завода "Падинска скела" у Београду и још 10 запослених.

Управник Владимир Буквић је одмах у фебруару био смењен, како не би могао да утиче на сведоке, на инспекцијски надзор и уклањање доказа.

У међувремену, инспектори су радили на утврђивању околности овог догађаја, тако да је истрага ишла у више праваца како би се утврдила одговорност свих државних службеника, наводи Управа у саопштењу.

"Неправилности и незаконитости у раду затвора" 

Инспекцијски надзор је утврдио да је Буквић незаконито и неправилно спроводио рад у Заводу, због чега је данас суспендован и удаљен са посла, а против њега је покренут поступак даљег утврђивања одговорности.

Управа у саопштењу истиче да су у фебруару хитно покренути дисциплински поступци против седам службеника овог завода, због сумње да су починили тежу повреду радне дужности, а коначним налазом надзора је утврђена основана сумња за тежу повреду радне дужности за укупно 11 запослених.

Управа је о свим својим сазнањима одмах у фебруару обавестила надлежно јавно тужилаштво које је покренуло истрагу против три особе на служењу прекршајне казне, због постојања основа сумње да су извршиле кривично дело тешко убиство.

Такође, Више јавно тужилаштвo у Београду јуче је наложило полицији да испита стражаре и медицинско особље, како би се утврдило да ли у поступцима тројице чувара и једног медицинског техничара има елемената кривичног дела за које се гони по службеној дужности.

Обдукциони налаз је показао је да је затвореник С. Б. (74) умро насилном смрћу. За његово убиство осумњичена су тројица 20-годишњака са којима је делио ћелију.

Сумња се да је С. Б., који је у затвору био због прекршајне казне, свакодневно трпео физичко, сексуално и психичко насиље.

Из Управе уверавају да се у затворима примењују сви светски стандарди који се односе на безбедност затвореника, истичући да се овај случај може третирати као усамљен.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво