Читај ми!

Грујичић: Извештај спољног надзора након што се чује и верзија окривљеног гинеколога

Министарка здравља проф. др Даница Грујичић очекује да ће у наредних недељу дана или две недеље бити објављени резултати стручног надзора породилишта у Сремској Митровици у којем се породила Марица Михајловић, која тврди да је њена беба преминула од повреда нанетих током порођаја. Грујичићева истиче да је потребно разговарати и са окривљеним гинекологом и чути његову верзију.

Породиља из Сремске Митровице Марица Михајловић оптужила је лекара М. М. за смрт новорођенчета у болници у Сремској Митровици. Она је у објави, између осталог, навела да јој је лекар током порођаја нанео физичке повреде, да јој је претио и вређао је на националној основи.

Припадници Министарства унутрашњих послова у Сремској Митровици ухапсили су у петак М. М. (1979), лекара Опште болнице у Сремској Митровици, због сумње да је извршио кривично дело - тешко дело против здравља људи.

У Општој болници у Сремској Митровици спроведен је унутрашњи стручни надзор, а о свему је обавештена и здравствена инспекција.

Месец дана касније министарка здравља Даница Грујичић каже да спољни надзор који је покренут не може бити потпун док се не обави разговор и са окривљеним.

"Обратили смо се тужилаштву да омогући приступ њему и да чујемо и његову верзију догађаја јер једино тако можете да видите шта се десило... једноставно ће га питати о медицинским ставовима које он треба да прокоментарише као лекар", рекла је Грујичићева за РТС наводећи да очекује у наредних недељу дана или две недеље извештај стручног надзора.

Њена главна замерка је што није покренут унутрашњи стручни надзор.

"Кад год се неки инцидент деси, направи се састанак, направи се унутрашњи стручни надзор. Да су колеге можда поразговарале са мајком, да је све то било другачије, да су показали мало, да кажем, психолошког умећа, можда све то не би било тако драматично. Овако је дошло до једне јако ружне генерализације и могу да вам кажем да су огорчени гинеколози и акушери, поготово они који сматрају да врло одговорно и поштено раде свој посао", навела је Грујичићева.

Истиче да не треба генерализовати неку појаву, јер се онда долази до ситуације попут оне до које је дошло у Сремској Митровици, где су двоје специјализаната рекла да не желе више да специјализирају гинекологију и акушерство.

"Доћи ћемо у једноставну ситуацију да због неповерења и због простог страха од тога да ће свако бити оптужен, неће имати ко да порађа жене", рекла је министарка здравља.

Прави се информатор за труднице

Грујичићева је навела и да стручна комисија прави информатор за све труднице, у којем ће бити појашњено и какви захвати се не сматрају насиљем, него представљују медицински захвате да помогну да беба што пре изађе, као и о томе шта све може да се деси за време трудноће.

"Једна свешчица од десетак, двадесет страна, гледаћемо да направимо једну апликацију на мобилном, тако да младе мајке, поготово ове жене које се први пут порађају, могу да знају шта их све чека и шта су медицински захвати који морате да спроведете да бисте спасили и живот детета и живот мајке", рекла је Грујичићева.

Након што је Марица Михајловић изашла у јавност, јавиле су се и друге жене које су поделиле своје негативно искуство са порођаја.

"Ја не желим сада да кажем да нема ружног односа према пацијентима. Има. И од стране средњег медицинског особља, и од стране лекара, али то је ствар домаћег васпитања. Не може сад министарство да се бави домаћим васпитањем. Како се ви понашате према једном пацијенту, то је одраз онога како сте васпитани", поручила је министарка.

Када је реч о обнови породилишта, министарка Грујичић је рекла да тамо где су заиста лоши услови треба да се иде на модуларни тип грађења. Подсећа и да је стартовала платформа преко које је могуће заказати магнетну резонанцу.

Цело гостовање министарке Грујичић можете погледати у видеу на почетку текста.

среда, 22. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара