Читај ми!

Грујичић: Неопходне ненајављене контроле да видимо ко и како лечи људе

Након хапшења лекара и козметичара "Беомедикуса" због сумње да су нестручно извели интервенцију на пацијенткињи, због којег је дошло до деформитета њеног стопала, министарка здравља Даница Грујичић поручује да је неопходно да се спроводе ненајављене контроле, како би се сагледала права слика о томе ко и како ради и у приватном и у државном сектору.

Mинистарка здравља Даница Грујичић je, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је због неадекватног лечења у приватном сектору и раније било хапшења, чак и људи који немају медицинску диплому.

“Шта су у овом последњем случају колега или колегиница опште праксе радили са стопалом, поготово ако је била потребна хируршка интервенција? С друге стране, козметичари такође морају да добију дозволу Министарства здравља да могу да обављају одређене послове. Међутим, у Министарству здравља немате сектор за едукацију и зато имате проблем и са преквалификацијама и сада да се поједини људи једноставно баве оним стварима за које нису надлежни“, каже министарка.

Напомиње да случај хапшења у "Беомедикусу" треба да процењује Републичка стручна комисија за пластичну хирургију и да је неопходно да постоји редовни надзор и државних и приватних установа.

“Мислим да ти надзори треба да буду ненајављени и да онда можете да добијете праву слику“, истиче министарка.

У томе, додаје, може да помогне и дигитализација, јер се уз помоћ ње у сваком тренутку може видети шта је урађено, ко је и како урадио.

“И да за недељу дана видите да ли је тај исти пацијент хоспитализован. То су ствари на којима интензивно радимо. Министарство здравља је већ радило ове године, али то није довољно, морамо да наставимо с тим. Прво да средимо државни систем, а онда морамо увући приватнике у тај сектор“, рекла је министарка.

Навела је и да Министарство здравља мора да одреди минималну и максималну цену услуга, у коју ће ући руке и хирурга, и анестезиолога, и инструментарки, дакле свих они који учествују у интервенцији, али исто тако и струја и вода која се потроши, итд.

Напомиње да ће од 1. јануара постојати електронски картон, где ће специјалиста имати увид у комплетну анамнезу пацијента.

Цело гостовање министарке погледајте у снимку на почетку текста

среда, 22. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара