Читај ми!

Даница Грујичић: Нуклеарна медицина представља велику шансу у лечењу малигних болести

Министарство здравља Србије ће у Сочију потписати Меморандум о сарадњи са "Росатомом" - једним од глобалних лидера у примени нуклеарне енергије у разним областима. Министарка здравља Даница Грујичић поручује да се нуклеарне енергије не треба плашити и да нуклеарна медицина представља велику шансу у лечењу малигних болести.

"Чиста енергија - Креирамо будућност заједно", под тим називом у Сочију данас почиње Атом Експо 2024. – интернационални форум и један од кључних светских догађаја на коме се говори о глобалној употреби нуклеарне енергије.

Више стотина учесника, међу којима су представнци влада, челни људи институција у нуклеарној енергији, стручњаци у овој области говориће о глобалној употреби нуклеарне енергије, а порука која се из Сочија шаље је – Без нуклеарне енергије нема ни енергетске сигурности и будућности.

У Сочију је и министарка здравља Србије проф. др Даница Грујичић, с обзиром на то да без атомске енергије нема ни будућности у медицини, ни лечења најтежих болести, пре свих онколошких. Министарство здравља ће у Сочију и потписати Меморандум о сарадњи са једним од глобалних лидера у примени нуклеарне енергије у разним областима – "Росатомом".

"'Росатом' је лидер број један у свету када је атомска енергија у питању. Нуклеарна медицина је нешто што је потпуно ново. Велика је шанса у комбинацији биолошке терапије и иновативне терапије са изотопима, односно радиофармацијама, јер то је такозвано системско зрачење које ви не можете да спроведете споља на основу ове технологије која данас постоји на основу апарата за зрачење. Наравно да је то у развоју, али, кажем, оно што је добро у сарадњи са 'Росатомом', ми врло брзо можемо овладати том технологијом", рекла је Грујичићева за РТС у Сочију.

Најважније је, указује, што се преко биолошке терапије изотоп доводи баш тамо где треба – до малигне ћелије.

"Мислим да је то велика шанса и то не само за ове врсте онколошких болести него и за дијагностику посебно аутоимуних болести јер постоји велика сличност између системских болести аутоимуних и онколошких. И једне и друге могу врло брзо да угрозе живот, а нама остаје да се организујемо тако као и они што што раде, да примарна здравствена заштита буде заиста ослонац читавог здраственог система", навела је министарка.

Министарка Грујичић стално упозорава на последице до којих је дошло по здравље становништва и пораст броја онколошких пацијената због НАТО бомбардовања.

"Ми за сада имамо само посредне доказе о томе шта се заиста десило. Једно је када користите нуклеарну енергију под контролом, а потпуно другачија ствар када се нуклеарна енергија која се ослобађа приликом експлозије шири около и када се нано честице уранијума и других канцерогена заправо шире према организму и завршавају негде у плућима, у дигестивном тракту, у бубрезима и сл. Не треба се плашити нуклеарне енергије", поручила је Даница Грујичић. 

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара