Ваздух јако загађен у више градова у Србији, поштујте препоруке

У деловима Београда, Косјерићу, Новом Пазару, Панчеву (Ватрогасни дом), Поповцу, Смедереву (Центар), Ужицу и Ваљеву ваздух је овог преподнева јако загађен, показују подаци Агенције за заштиту животне средине. Препорука је да се прозори отварају само од 11 до 15 часова и да се напољу не обављају интензивне физичке активности. Хируршке маске не штите од ПМ 2,5 и ПМ 10, честица које су носиоци загађења, већ треба носити маске направљене специјално за ту намену, а које се могу купити у апотекама.

Према подацима Агенције за заштиту животне средине Србије (10.30), овог јутра ваздух је јако загађен у великом броју градова и општина у Србији.

Када је реч о Београду, јако загађење бележи се на Бановом брду, у Борчи, Јајинцима, Лазаревцу, Лештанима, Младеновцу, Овчи, Новом Београду (Омладинских бригада), у Винчи, Земуну (Угриновачка), Старом граду и "Београду на води", у Обреновцу (Центар). У осталим општинама ваздух је загађен.

Јако је загађен ваздух и у Косјерићу, Новом Пазару, Панчеву (Ватрогасни дом), Поповцу, Смедереву (Центар), Ужицу и Ваљеву.

Иначе, према подацима портала iqair, Београд је јутрос у 10.15 био пети велики град у свету по загађености ваздуха. Испред престонице Србије били су само Кампала (Уганда), Скопље (Северна Македонија), Дака (Бангладеш) и Акра (Гана). 

Препоруке које треба да поштујете

Када је ваздух јако загађен, као што је данас случај у појединим градовима у Србији, треба поштовати препоруке стручњака.

Брзо ходање и трчање напољу требало би прескочити.

"Скратити дужину и смањити интензитет напорних активности. Правити чешће паузе у свим активностима у спољашњој средини", наводи се у препоруци на сајту Градског завода за јавно здравље Београда, посвећеној квалитету ваздуха.

Осетљивим категоријама становништва саветује се да вежбају у затвореном простору. 

Не треба отварати прозор када је квалитет ваздуха оцењен са "загађен" или "јако загађен".

Концентрација загађујућих материја је највећа у периоду грејне сезоне, у вечерњим, ноћним и јутарњим сатима.

Тада је пожељно проветрити просторије неколико пута у току дана, и за то бирати периоде када је очекивано концентрација загађујућих материја најнижа, а то је оквирно између 11 и 15 часова.

Хируршке маске не помажу када је висока концентрација ПМ 2,5 честица и ПМ 10 честица, па би требало носити маске за ту намену.

Поједина истраживања указују на заштитне ефекте одређене хране.

Препорука је да се у загађеним подручјима узима храна богата Бе-витаминима, витаминима Це и Е, затим омега-3 масним киселинама, што се везује са антиоксидативним и антиинфламаторним својствима ових састојака.

И сами доприносимо загађењу, због начина на који грејемо станове или зато што возимо аутомобиле. Можемо допринети смањењу загађења тако што ћемо користити градски превоз.

Шта су суспендоване честице – ПМ

Индекс загађености ваздуха формира се на основу испитивања концентрације шест главних загађивача: честица у ваздуху ПМ 2,5 и ПМ 10, угљен-моноксида, сумпор-диоксида, азот-диоксида и озона у нивоу земље.

Честице од 2,5 микрона (ПМ 2,5) су најопасније јер су најмање.

Настају сагоревањем фосилних горива – ауспуси аутомобила, грејање на дрва и угаљ.

Лако продиру у тело људи и, уколико се наталоже, могу изазвати кардиоваскуларне проблеме и проблеме дисајних органа.

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара