Београд поново међу најзагађенијим градовима света, у Ваљеву ваздух "опасан" по здравље

Ваздух у бројним градовима Србије поново може да се види. На листи најзагађенијих градова, Београд је данас пети по реду. Тешко се дише и у Новом Саду, Суботици, Косјерићу, Нишу. У Ваљеву је ваздух врло загађен и квалификује се као "опасан" по здравље људи.

Крајем октобра ваздух у више градова Србије био је "јако загађен". Тешко се дисало у деловима Београда, Новог Сада, Ужица, Ваљева, Панчева, Суботице. Данас, слична ситуација. 

Подаци Агенције за заштиту животне средине показују да је ваздух oко 14 часова био "јако загађен" у рејону мерних станица Стари град и Нови Београд.

То је пети, највиши степен загађености који приказује аутоматски мониторинг квалитета ваздуха (односи се на ПМ-10 честице).

На мерној станици "Мостар" ваздух је "загађен" (четврти степен), док је на мерној станици Врачар ваздух категорисан као "добар" (други степен).

Према подацима сајта airvisual.com, Београд је данас био пети по загађености град на свету, одмах после Улан Батора, Бишкека, Сарајева и Делхија.

Индекс загађености ваздуха у Београду је данас 176 и квалификује се као "нездрав". Концентрација ПМ-2,5 честица је 103 микрограма по кубном метру.

Загађеност у Ваљеву опасна по здравље

Када је реч о другим градовима Србије, пети степен загађења приказују мерне станице у Косјерићу, Ваљеву, Беочину, Панчеву (Старчево), Смедереву, Нишу.

Најзагађенији ваздух удишу Ваљевци, где је, како се наводи на сајту Ер вижуал, индекс загађености 309.

То значи да је ваздух у Ваљеву квалификован као "опасан" по здравље људи.

Концентрација ПМ-2,5 честица је чак 259 микрограма.  

Препоруке грађанима

Када је ваздух загађен и оквалификован као "нездрав" и "опасан", општа јавност и осетљиве групе су изложене великом ризику да доживе јаке иритације и штетне утицаје на здравље који могу покренути друге болести. Сви треба да избегавају вежбање и остану у затвореном. 

Препорука за грађане је да избегавају напорне активности на отвореном које су праћене убрзаним и дубоком дисањем и да те активности обављају у затвореном простору док се не побољша квалитет ваздуха.

Такође, не препоручује се отварање прозора и проветравање како загађен ваздух не би продро унутра.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво