Како лекари дођу од "желим да помогнем" до "краво једна, одаламићу те"

Организација "Центар за маме" поднела је Министарству здравља 15 препорука за побољшање стања у породилиштима. Јована Ружић из те организације рекла је за РТС да је зачуђујуће да се и даље прича о проблему акушерског насиља, а да жене већ 50 година сведоче о лошим искуствима и да морамо да разумемо како лекари дођу од "желим да помогнем" до "краво једна, одаламићу те".

Препоруке за побољшање стања у породилиштима, које је "Центар за маме" предао Министарству здравља, односе се и на психичко и на физичко стање трудница и породиља, као и на стање у породилиштима и болницама.

Јована Ружић из "Центра за маме" рекла је за РТС да је акушерско насиље вишедеценијски проблем и да је зачуђујуће због чега се и даље прича о томе када жене већ 50 година сведоче о лошим искуствима из породилишта.

"Јако је битно да сва породилишта прођу кроз процес акредитације, што би значило да се све праксе унутар породилишта стандардизују. Јако је важно да пратимо светске трендове, препоруке СЗО и других стручних тела о томе у каквим условима и породилиштима се најлакше и најбоље порађају", рекла је Јована Ружић.

Истакла је да у "Центру за маме" знају како је мамама, али да је јако важно да чују и како је људима који раде у породилиштима.

"Морамо да разумемо шта се деси од онога ‘желим да помогнем’ до онога ‘краво једна, одаламићу те’. Јако је битно још да нагласим је ово родна тема, јер оно што је карактеристично за породилишта у односу на друге болнице је да су овде жене", истакла је Јована Ружић.

Напоменула је да је највећи део лекара сјајан, али да треба санкционисати све оне који нису сјајни.

"Често се дешава да жене добију отказ када породиљско боловање истекне"

Говорећи о повратку жена на посао након породиљског боловања, Јована Ружић је навела да су бројке сада боље него што су биле пре 15 или 20 година, али да се често дешава да добију отказ када породиљско боловање истекне.

"Једна од мера које ми предлажемо за то је да држава смањи порезе и доприносе на плате жена првих годину дана након породиљског, јер сматрамо да би се тиме додатно мотивисали послодавци да држе те жене на местима са којих су отишле са породиљског", рекла је Ружићева.

Иако је продужетак породиљског боловања најављен, то се није догодило. Јована Ружић оцењује да се радило о тесту да би се видело како ће јавност да реагује.

Наводи да је њихов предлог да продужетак породиљског боловања буде пружен очевима, како би они били у прилици да проведу више времена са децом.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво