Грујичић о извештају о случају породиље из Сремске Митровице: Таксативно наведено шта се дешавало, описује се и насиље

Министарству здравља достављен је извештај Комисије за ванредну спољну контролу у случају породиље Марице Михајловић из Сремске Митровице. Таксативно је наведено шта се и како дешавало, каже министарка Даница Грујичић. Наводи да је мишљење колега да није било великих грешака, али да се у извештају описује насиље.

Поводом извештаја Комисије за ванредну спољну контролу о случају породиље Марице Михајловић из Сремске Митровице, која за смрт бебе криви лекара, министарка здравља Даница Грујичић је за Радио Београд рекла да ће тек када истрага буде завршена моћи да се објави шта се дешавало и какав је закључак спољашњег стручног надзора.

Министарка је, гостујући на Првом програму, рекла да ће можда неко тражити и одлуку судског медицинског одбора неког од универзитета.

"Колеге су сјајно урадиле посао. Таксативно је наведено из минута у минут шта се дешавало и како се дешавало. Дали су своје мишљење да ту неких великих грешака није било, али ту постоји и тај моменат насиља које се описује. Ја не желим да улазим у детаље нити смем. Када се заврши истрага даћемо званично саопштење“, каже Даница Грујичић.

Министарка наглашава да је од Лекарске коморе Србије стигао захтев да им се проследи документација, с обзиром на то да треба да се иде на Суд части или Етички одбор, о чему ће одлучити Комора.

"У ситуацији која је мучна за све нас, јер беба је умрла, добро је што је жена изашла у јавност. О проблемима који постоје треба да се прича. Није све насиље. Постоје медицински захвати током порођаја који су потпуно легитимни и који служе томе да се убрза излазак бебе из материце. Некоме то може изгледати као насиље, али то је званичан медицински захват, медицинска процедура која се спроводи“, наводи министарка.

Брошура за труднице

Закључак Републичке стручне комисије је да се што пре изда брошура за труднице која ће бити доступна у свим домовима здравља, као и на сајту Министарства здравља.

У брошури ће бити наведено шта све може да се деси у току порођаја, како би жене биле на то спремне, рекла је министарка Грујичић.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво