Обележен Међународни дан сећања на жртве Холокауста

Међународни дан сећања на жртве Холокауста обележен је код Споменика жртвама геноцида у Другом светском рату на Старом сајмишту у Београду. Венце код Споменика жртвама геноцида положили су представници владе, дипломатског кора и Удружења Јевреја и Рома.

Одавању почасти присуствовали су представници Народне скупштине Републике Србије, Владе Републике Србије, Града Београда, Савеза јеврејских општина Србије, Јеврејске општине Београд, Јеврејске општине Земун, Националног савета ромске националне мањине, Меморијалног центра "Старо сајмиште", Музеја жртава геноцида, удружења грађана и удружења за неговање традиција, као и чланови дипломатског кора.

"Једна од најважнијих историјских лекција Холокауста је да морамо стално и марљиво радити на јачању свести о хуманости, хуманитету и универзалним вредностима", изјавила је министарка културе Маја Гојковић на Старом сајмишту.

Рекла је да се морамо супротставити екстремизму и мржњи где год се појаве и чим се појаве. "Неопходно је да се забораву и злу супротставимо заједно и одлучно", поручила је Гојковићева.

Подсећајући да је Србија међу првим земљама на свету усвојила закон о повраћају имовине жртвама Холокауста без правних наследника, Гојковић је нагласила и да Србија упорно обнавља меморијале, као што је Централна кула Старог сајмишта и многи други и неуморно преноси знање свима који хоће да чују о страдању Јевреја, Рома и Срба на безбројним ужасним стратиштима.

Министарка је напоменула да је пре три дана потписала Споразум о обнављању изложбе у Блоку 17 у Аушвицу и истакла да настављамо да пожртвовано радимо и боримо се да се зло геноцида не понови.

Међународни дан сећања на жртве Холокауста обележава се од 2005. године, и доношења Резолуције Генералне скупштине Уједињених нација. 

Дан када је 1945. године ослобођен концентрациони логор Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи, Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је као дан људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и верске мржње, заснованих на предрасудама.

Други светски рат однео је преко шест милиона недужних жртава. Аушвиц, Треблинка, Маутхаузен, Дахау, Мајданек, Топовске шупе, Јасеновачки логори смрти, Старо Сајмиште, Јајинци, логор "Црвени крст" у Нишу, само су нека од масовних стратишта невиних жртава.

недеља, 14. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво