Међународни дан сећања на жртве Холокауста – образовањем против заборава

Директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић, поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста, каже за РТС да је важно супротставити се заборављању и образовањем утицати на млађе генерације да се упознају са догађајима који су се дешавали у Другом светском рату. Дан ће у Србији бити обележен у недељу, комеморацијом на Старом сајмишту.

Међународни дан сећања на жртве Холокауста установљен је на дан када је Црвена армија 1945. године ослободила најзлогласнији логор смрти у поробљеној Европи, у Аушвицу, где је убијено више од милион и по људи, већином Јевреја.

Истраживања упозоравају на пораст антисемитизма широм света, а посебно у САД.

Директор Музеја жртава геноцида, историчар Дејан Ристић, рекао је Јутањем програму да је потребно супротставити се процесу заборава.

"Проток времена код нас људи чини да заборављамо. И то је природни процес коме се треба супротстављати знањем и одређеним трудом. Дакле, жељом да нешто научимо, да усвојимо одређена знања и одређене историјске чињенице и да оно што јесте лекција из историје, примењујемо у времену садашњем и примењујемо и у времену будућем“, каже Ристић.

Ристић сматра да се ратом у Гази и Израелу додатно појачао антисемитизам у целом свету и да је то потребно осудити, али не насиљем, мржњом, бомбама и крвљу, већ управо знањем, обогаћивањем и објективизацијом знања.

Гост Јутарњег програма сматра да ће историчари, када се сукоб заврши, моћи да суде у којој мери су догађаји којима смо ми сведоци бацили сенку и да ли су уопште бацили сенку на културу сећања на Други светски рат.

"Индикативна пресуда Међународног суда правде"

Међународни суд правде наложио је да Израел мора да предузме све мере да спречи дела из оквира Конвенције о геноциду, а Дејан Ристић сматра да је та одлука значајна и индикативна.

"Треба анализирати у наредним данима и учинити све да оно што је Међународни суд правде наложио Израелу да се то заиста и реализује у смислу да не дође до ескалације сукоба и до повећања броја и страдалих и расељених, угрожених на сваки могући начин, говоримо о Палестинцима у овом тренутку", наводи Ристић.

Подаци из САД који су урађени у 50 држава, наводе да међу миленијалцима и у "генерацији З" постоји недостатак свести о Холокаусту, па чак и у неким забрињавајућим моментима негирање злочина.

Ристић указује, када је реч о недостатку свести о Холокаусту и негирању злочина, да се ради о глобалном феномену.

"Ми сведочимо једну епоху када се не учи, када одбацујемо знање, када девалвирамо процес образовања, када учимо на друштвеним мрежама, на различитим интернет порталима и сами себе на тај начин образовно хендикепирамо и постајемо подложни различитим идеологијама, мраку, деструкцији, ксенофобији, мржњи и слично", објашњава историчар.

Директор Музеја жртава геноцида сматра да је важно да се акцентује образовање – не само формално образовање, већ и образовање у породици, у оквиру школа, у установама културе, да улогу имају и медији.

Ристић каже да ћемо на тај начин постати одговорни и образовани припадници једне заједнице, која ће знати шта се десило у прошлости.

Комеморативни скуп на Старом сајмишту у недељу

Шабат је јеврејски празника који се слави суботом, па ће се комеморација на Старом Сајмишту одржати дан касније, у недељу у 11 сати.

"Министарство културе и Меморијални центар ‘Старо сајмиште‘ позвали су присутне да дођу код нас овде и да обиђу ову зграду у којој се ми налазимо, а то је централна кула. То је прва зграда коју смо ми кренули да рестаурирамо", каже директора Меморијалног центра "Старо сајмиште", Кринка Видаковић Петров.

Петров наводи ће више зграда бити рестаурирано, а италијански павиљон ће бити следећа рестаурирана зграда.

У Крагујевцу програм "Холокауст: наслеђе фашизма - Геноцид и теологија"

Крагујевац ће Међународни дан сећања на жртве Холокауста обележити у понедељак.

Виши кустос Спомен парка "Крагујевачки октобар" Марко Терзић каже да је у октобру 1941. године, заједница Јевреја која је дуго живела у Крагујевцу елиминисана. Реч је о 39 Јевреја, мушкараца који су стрељани, док су жене и деца касније одведени у Старо сајмиште у Београд.

"Цео корпус музеја, спомен паркова и институција скреће поглед и пажњу људи на нешто ружно, на нешто што су људи могли да ураде другим људима у прошлости – са идејом да се то предупреди и да се разуме, како је било могуће тако нешто", објашњава Терзић.

Крагујевац ће Међународни дан сећања на жртве Холокауста обележити у понедељак програмом под називом: "Холокауст: наслеђе фашизма - Геноцид и теологија".

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво