Бивше југословенске републике имаће заједничку поставку у Државном музеју Аушвиц-Биркенау

У седишту Унеска у Паризу министарка културе Маја Гојковић потписала је са министрима културе и представницима земаља бивших југословенских република Споразум о финансирању поновног успостављања заједничке сталне поставке у Државном музеју Аушвиц-Биркенау у Републици Пољској, као месту сећања на жртве у концетрационом логору Аушвиц-Биркенау.

Бивше југословенске републике имаће заједничку поставку у Државном музеју Аушвиц-Биркенау Бивше југословенске републике имаће заједничку поставку у Државном музеју Аушвиц-Биркенау

Споразум о успостављању заједничке поставке у "Југословенском павиљону" у Државном музеју Аушвиц-Биркенау потписан је у присуству директорке Унеска Одри Азуле, саопштило је Министарство културе.

Министарка Гојковић је том приликом истакла да је потписивање Споразума први корак који је пажљиво припреман од великог симболичког и практичног значаја за читав регион и указала да је у питању сећање на жртве највећег монструозног страдања у новијој људској историји.

"Tо је препознати приоритет Републике Србије на националном плану, кроз рад меморијала и организовање манифестација, и на међународном плану, у организацијама као што је ИХРА. Посвећеност Србије се темељи на дубоком поштовању жртава, саучешћу и сопственом искуству страдања. Поносни смо на своју традицију борбе против фашизма и антисемитизма, коју водимо до данас“, рекла је Гојковићева.

Гојковићева је истакла да јој је велико задовољство што је заједнички труд у претходне две године крунисан потписивањем Споразума у оквиру обележавања Међународног Дана сећања на Холокауст.

"Искрено захваљујем Унеску на координацији овог значајног процеса и подршци у развоју креативног приступа култури сећања“, рекла је Гојковић и додала да о томе најбоље сведочи спремност генералне директорке Азуле да буде депозитар овог важног споразума, те захвалила Либескинд студију и Херман фондацији на уметничкој визији нове изложбе.

Први корак ка постављању нове изложбе

Југословенска изложба, постављена 1963. године у Блоку 17 Државног музеја Аушвиц-Биркенау у Пољској, скинута је 2009. године, са идејом постављања нове изложбе по савременим стандардима, али до данас није враћена.

Овим споразумом после дугог времена чини се први корак ка постављању нове изложбе, чиме се негује култура сећања на жртве, што је приоритет Републике Србије.

Споразум који су данас потписали представници Републике Србије, Босне и Херцеговине, Републике Хрватске, Црне Горе, Републике Северне Македоније и Републике Словеније, уз координацију Унеска, предвиђа заједничко финансирање реновирања и конзервације првог спрата Блока 17 и заједничких просторија и структура које некадашње југословенске републике деле са Аустријом.

Споразумом се предвиђа и заједничко финансирање трошкова имплементације заједничке сталне поставке на месту сећања на жртве са територије бивше Југославије у концентрационом логору и логору за истребљење Аушвиц-Биркенау.

Овом приликом уметничку визију будуће поставке представили су Даниел Либескинд и Хенри Лустигер Талер из Либескинд Студија, уз подршку Херман фондације.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво