Читај ми!

Мајка дечака са аутизмом: Деца се због звука петарди самоповређују, док су родитељи препуштени сами себи

Биљана Филиповић Нешић, мајка дечака с аутизмом, рекла је за РТС да деца са сметњама бурно реагују на звук петарди током празника, као и да плачу, самоповређују се или су агресивна према околини. Истиче да су родитељи препуштени сами себи, као и да не постоји обезбеђена психолошка подршка, која је преко потребна породицама.

Биљана Филиповић Нешић, гостујући у Београдској хроници, рекла је да деца са аутизмом, попут њеног сина Стефана, бурно реагују на изненадне звуке.

"Звучно су сензитивни. И нису само деца са аутизмом. И деца са Дауновим синдромом и другим дијагнозама тешко поднесе те ситуације. За Нову годину имамо посао од сат и по, уместо одбројавања и славља, да смањимо утицај спољашње буке", указује Филиповић Нешићева. 

Напомиње да поједини родитељи због звука петарди, своју децу морају да затварају у купатило или покривају џебадима.

"Видела сам на једном видео-снимку да дете штити пас од те трауме, тако што легне испод њега, јер се дете баца на под и хоће да удара главом о под. Многа деца реагују страшно драматично, у смислу да се повређују или су агресивна према родитељима, плачу", каже Филиповић Нешићева.

Без регистра и подршке

Према њеним речима, страх и узнемиреност деце не нестаје после престанка бацања петарди.

"Стефан, сат времена пошто се то заврши, повремено се враћа у тај тренутак и изговара 'нећеш петраде, нећеш петарде', јер се боји и очекује да ће се тај звук поновити", прича Филиповић Нешићева.

Указује да у Србији не постоји званичан регистар у којем се наводи колико је аутистичних у земљи.

"Родитељи су препуштени сами себи, кад добију дијагнозу детета која је за цео живот. Морала би да постоји психолошка подршка за породице", наводи гошћа Београдске хронике, додајући да је Стефан на дијагнозу чекао чак шест година.

понедељак, 17. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије