Читај ми!

Ђукић Дејановић: "Рибникар" ће имати меморијални центар

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић рекла је да ће део Основне школе "Владислав Рибникар", у коме се у мају догодила трагедија, бити Меморијални центар, али да је динамика одлучивања и сáмо одлучивање о томе како ће изгледати, одлука родитеља и стручних лица, као и других страна укључених у овај процес.

Новинари су питали министарку Славицу Ђукић Дејановић да ли има изгледа да меморијални центар буде изграђен, с обзиром на то да су родитељи ученика те школе јуче, са протеста који су организовали, упутили питање зашто то није урађено ни седам месеци након трагедије.

"Не само да има изгледа да ће бити изграђен, већ је то опредељење, али идејно и како ће тачно изгледати тај меморијални центар, то ће одлучивати родитељи са стручњацима односно са онима који су најкомпетентнији да се свима у свету пошаље порука да се такав ужас више никада и нигде не догоди", рекла је министарка.

Она је рекла да је разговарала са амбасадорком Норвешке, јер су и они имали сличну трагедију, и питала којом динамиком је то ишло код њих, јер је од њихове трагедије прошло 12 година.

"Треба спојити нешто што се заиста зове неотпорност сећања на невине жртве са једне стране, а са друге стране послати одређену поруку и бити подршка породицама. Врло је то слојевито да би могло да се нађе најбоље решење, али Влада Србије врло чврсто стоји иза тога да ћемо неговати сећање на ту децу и бити увек ту уз родитеље", рекла је министарка просвете.

На питање новинара како Савет родитеља "Рибникара" није изгласао оца убијене девојчице Бранка Анђелковића за члана Школског одбора те школе, упркос препоруци државе, министарка је рекла да је она потписала текст у ком је тако нешто сугерисала, али да држава не може да утиче на Савет родитеља.

"Догодило се шта се догодило, али морате наћи начин да родитељи убијене деце учествују свакако, посебно ако имају друго дете које иде у школу. Наћи ћемо тај начин. Држава не може да утиче на рад Савета, самосталност школе је нешто што је загарантовано и аутономија школе у неким сегментима да не можемо имати неки притисак, али увек можемо наћи начин да родитељи буду и те како укључени", рекла је Славица Ђукић Дејановић.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара