Читај ми!

Одржан протест родитеља убијених ђака "Рибникара“, траже да се изгради меморијални центар

Родитељи деце која убијена у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду, али и други грађани, окупили су се испред школе, а затим отишли до Владе Србије где су око улаза у зграду залепили поруке "Трећи мај и даље траје". Разлог је, како су навели, то што још увек ништа није урађено поводом иницијативе дела родитеља да школа постане Меморијални центар.

Окупљање родитеља почело је симболично у 8.40 сати у време које они препознају као тренутак када је почела пуцњава у школи.

Разлог њиховог окупљања је, како су навели, то што још увек ништа није урађено поводом иницијативе дела родитеља да школа постане Меморијални центар.

Наглашавају да је идеја окупљања да се искаже потреба за достојанственом меморијализацијом и за обновом школске заједнице на темељима људскости и солидарности.

Део родитеља покренуо је иницијативу да школа постане Меморијални центар, док је други део става да се само учионица и њен прилаз меморализују.

Родитељи убијене деце незадовољни су и одлуком коју је Савет родитеља донео пре неколико дана, односно тиме што њихов представник, чије друго дете и даље иде у ту школу, није изабран за Школски одбор.

Нинела Радичевић, мајка девојчице Ане Божовић, рекла је да зграда у којој је убијено 10 душа више не може да буде школа.

"Ова зграда, то је место злочина, да се разумемо. Ово више није школа. Зграда у коју је убијено 10 душа, она не може више да буде школа", рекла је Нинела Радичевић.

Окупљени су упалили свеће и оставили цвеће, а затим су отишли до Владе Србије. Тамо су око улаза у зграду залепили поруке "Трећи мај и даље траје".

Како је рекао Бранко Анђелковић, родитељи нису имали намеру да их било ко у Влади прими, нити је то био њихов захтев, само очекују да се исправе грешке направљене после 3. маја.

"Није поента у меморијалном центру, ми имамо где да се сећамо, то би требало да се уради због друштва и сећања на убијену децу", рекао је Анђелковић.

Након тога родитељи су се разишли.

У ОШ "Владислав Рибникар" ученик те школе К. К. је 3. маја убио девет ученика и радника обезбеђења, а ранио пет ученика и наставницу.

К. К. је ухапшен након убиства, али не може кривично да одговара, пошто је у тренутку извршења кривичног дела имао 13 година. Више јавно тужилаштво поднело је оптужницу против његових родитеља.

уторак, 30. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво