Читај ми!

Превентивни прегледи за рано откривање рака у 150 здравствених установа

И ове недеље су у 150 здравствених установа организовани без упута и заказивања превентивни прегледи дојки за жене старије од 40 година и тестови за рану дијагностику рака простате за мушкараце старије од 49 година.

У ходницима болница и Домова здравља гужве од раног јутра. На преглед без упута и заказивања највише долазе људи средњих година и старији.

Редовни прегледи су кључни за очување здравља и благовремено откривање потенцијалних проблема, истичу лекари.

"Кад нађемо промену на време и када је довољно ситна да ми можемо да је одрадимо и лечимо то је фантастично. Срећни ми и пацијенти презадовољни", истиче др Анка Вељковић, начелница Службе за радиологију и ултразвучну дијагностику у ЗЦ у Врању.

И у Дому здравља у Нишу редовно раде превентивне прегледе и организују акције "Отворена врата".

"Сваке суботе већ три године узастопно и увек имамо велико интересовање, нарочито из других градова, јер немају све установе мамографе", наводи Данијела Нешић, помоћник директора ДЗ у Нишу.

Врање добија магнетну резонанцу и специјалисте

Нови мамограф у Здравственом центру у Врању ради од пре неколико дана. Добили су и два скенера, идуће године очекују и магнетну резонанцу, али и специјалисте који им недостају.

"Оно што је на нама и што је на Министарству здравља јесте да смо доделили 47 специјализација у овом тренутку, осам супспецијалистичких грана", указује др Саша Ђорђевић, директор Здравственог центра у Врању.

У Дому здравља у Нишу урађено је око 1.000 прегледа, а у Врању и Зајечару више од 200.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије