Читај ми!

Да ли су грађани ти који треба да отварају шахтове током пљуска и проверавају сливнике

Снимци грађана који отварају шахтове како би велика количина киша која је пала у Београду могла да оде у канализацију, појавили су се на мрежама у ноћи између недеље и понедељка. Директор београдског "Водовода и канализације" дао је одговор на питања да ли су грађани ти који треба да проверавају сливнике и зашто су свеже реконструисаним улицама текли потоци.

У ноћи између недеље и понедељка у Београду је пало у просеку око 60 литара кише. Комуналци су имали 38 интервенција током ноћи, а вода је ушла и у две стамбене зграде. Зауставила је трамваје, тролејбусе.

Директор ЈКП "Београдски водовод и канализација" Радомир Вујадин каже да је таква слика престонице неминовност када падне толика количина кише, а која није била предвиђена када је прављен канализациони систем. Томе су последњих година, истиче, допринеле климатске промене.

"Канализациони систем је пројектован тако у складу са стандардима, правилима која постоје у пројектовању и немогуће је да он прими толику количину воде... У кратком временском интервалу имали смо огромну количину кише и то је проузроковало огромне бујице и бујичне токове у појединим деловима града", рекао је Вујадин.

На констатацију да су бујице воде текле и реконструисаним улицама, Вујадин понавља да је канализациона мрежа пројектована у складу са правилима струке.

Указује и да "Београдски водовод и канализација" свакодневно ради на чишћењу сливника, што је дало резултате. Такође, екипе су у приправности када су најављене веће падавине, ангажују се сва расположива возила, а на терену су и екипе "Градске чистоће" и "Градског зеленила".

Грађани отварали шахте

Грађани су, током овог невремена, сами отварали шахтове, како би вода могла да оде у канализациони систем. На питање да ли имају право да то чине, Вујадин одговара да имају, али да би било боље да пре пљуска провере да ли су решетке проходне.

"Ја не бих саветовао да их отварају, али у сваком случају бих саветовао да кад крену падавине погледају испред својих објеката сливничке решетке, да ли се на њима накупило нешто – можда је пет минута пре дувао ветар и нанео отпад на саму решетку и затворио је, и вода просто не може да прође", указао је Вујадин, напомињући да би било боље не отварати шахт за случај да неко не види да је отворен, јер тада настану повреде.

Подсетио је на ситуацију када се током претходних падавина у Улици Јурија Гагарина направило велико језеро.

"И ту су нам грађани помогли, прискочили у помоћ и самим померањем тог отпада са решетке вода је кренула у виру практично да одлази са улице", рекао је Вујадин.

Истиче и да екипе "Београдског водовода и канализације" по добијању снимака од грађана и преко медија излазе на терен.

уторак, 30. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво