Читај ми!

Падавине широм Србије – у Београду пало 60 литара кише, сви потрошачи у Шиду добили струју

Киша која је почела синоћ, падала је током ноћи и јутра у већем делу земље. У Београду пало 60 литара кише по метру квадратном. Сви потрошачи на подручју Шида добили су струју, снабдевање потпуно нормализовано. Сектор за ванредне ситуације интервенисао током ноћи једанаест пута на отклањању последица невремена.

Сви потрошачи на подручју Шида добили струју

Сви потрошачи на подручју Шида добили су струју, снабдевање је потпуно нормализовано.

У Шиду око 18 сати нормализовано снабдевање струјом

Из Електродистрибуције Србије саопштавају да је у Шиду око 18 сати нормализовано снабдевање струјом.

Без напајања је још 470 домаћинстава у насељу Јамена, који ће електричну енергију добити до краја дана.

Неки потрошачи већ добили струју у Шиду

У 15.18 ЕМС је пустио напон дистрибутивним трафо-станицама које ће у нарендим сатима постепено укључивати потрошаче.

Неки потрошчи су већ добили струју.

Нормализација снабдевања струјом може се очекивати до краја дана.

Главаш: У Београду пало 60 литара кише

У ноћи између недеље и понедељка на територији Београда пало је између 50 и 60 литара кише, због чега је Градски штаб за ванредне ситуације интервенисао више од 38 пута, рекао је градски секретар за послове одбране, ванредних ситуација и координацију Дарко Главаш.

Најпогођенија општина била је Чукарица, на чију територију је пало чак 67 литара кише, а на територији читавог града на снази је био црвени метео-аларм.

Ипак, Главаш наглашава да је град успео да се избори са овом екстремном временском појавом, захваљујући доброј организацији.

"РХМЗ нам је правовремено давао информације и затим је градоначелник Александар Шапић сазвао састанак Штаба за ванредне ситуације, тако да је он одржан још у петак послеподне. Стога је цео комунални систем био спреман и практично чекао ову непогоду. Све расположиве екипе градске чистоће, водопривредних предузећа, зеленила и оне које се баве трамвајским инсталацијама су одмах изашле на терен", рекао је Главаш за Танјуг.

Највише интервенција забележено је на канализационој мрежи, а проблем је, према речима градског секретара, био то што се велика количина воде практично сливала бујичном потоцима. Проблем је забележен и на линијама градског превоза.

"Двадесет линија градског превоза је имало одређене измене, највише их је било на трамвајским, пре свега на територији Чукарице и на простору центра гарда", навео је Главаш и додао да су се све инцидентне ситуације решавале брзо и у ходу.

"Наравно, иако су екипе биле спремне и одмах изашле на терен, услед овако екстремних неприлика, дошло је и до одређених застоја, који нису трајали дуже од 40 минута", рекао је градски секретар.

Када је реч о материјалној штети, она није велика и, према речима Главаша, на територији Београда оборена су четири стабла.

"Од тога су два на јавној површини, на општинама Чукарица и Раковица, укључујући једно које је пало на инсталације тролејбуске контактне мреже, због чега је на кратко било онемогућено кретање четири линије. Остала два стабла су пала на приватну површину", рекао је Главаш.

Када је реч о количини падавина, градски секретар наглашава да је невероватно велика количина пала.

"Требало би напоменути да овај обим падавина забележимо у року од месец дана, а сада се десио у периоду од неколико сати", закључио је Главаш.

Опширније Краће

Радници ЕМС-а подигли три далеководна стуба

Радници "Електромреже Србије" подигли су три далеководна стуба које је суботње невреме на подручју Шида оштетило и поново их повезли на електроенергетски систем.

У ЕМС-у кажу да ускоро прослеђују напон дистрибутивним трафостаницама које ће у наредним сатима постепено укључивати све потрошаче.

До краја дана очекује потпуна нормализација снабдевања струјом на том подручју.

Ђедовић Хандановић: Очекује се да сви у Шиду до јутра добију струју

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић обишла је општину Шид, где је због временских непогода још увек 10.000 мерних места без напајања електричном енергијом.

После састанка са председником општине и директорима "Електромреже Србије" и "Електродистрибуције Србије и обиласка радова на терену, рекла је да се очекује да до краја дана или ујутру, у зависности од дела територије на којој се налазе, сви потрошачи поново имају струју.

"„Екипе раде у три смене, радови не престају ниједног тренутка, у отежаним временским условима, а изводе се на висини од 36 метара. Хвала радницима који су показали велику пожртвованост и хвала грађанима на стрпљењу, а посебно јер су и сами допринели да се штета брже санира јер су радницима прокрчили пут до места хаварије",  истакла је министарка.

Опширније Краће

РХМЗ: Водостаји у порасту, нема опасности од изливања река

После обилних падавина у Србији на неким рекама водостаји су повећани, али нема опасности од поплава и изливања, речено је у Републичком хидрометеоролошком заводу.

Додали су да мања колебања постоје на Дунаву, док је Сава у благом порасту. У осталим деловима Србије, Колубара је у порасту, као и Западна Морава и Јужна Морава, али упркос томе неће бити поплава. Током ноћи није било проблема са водостајима.

Опширније Краће

Сектор за ванредне ситуације: Ситуација тренутно мирна

Помоћник начелника Управе за Ватрогасно-спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Милош Миленковић рекао је да је према последњим информацијама ситуација тренутно мирна.

ема нових позива за ангажовањем. Али ако узмемо временски оквир од синоћ, морамо нагласити да је било укупно 11 интервенција на којима су интервенисали припадници МУП-а и сектора за ванредне ситуације“, каже Миленковић и додаје да су то биле техничке интервенције.

Према његовим речима, није било већег и интензивнијег ангажовања припадника Министарства унутрашњих послова на основу ове екстремне временске појаве, али, како каже, томе је допринело и низ превентивних активности које је Сектор за ванредне ситуације спровео.

ЕМС: На подручју Шида без струје више од 10.000 мерних места

Извршни директор за пренос електричне енергије у ЕМС-у Бранко Ђорђевић рекао је у Јутарњем програму да на подручју Шида нису сви добили струју из агрегата, и да сада више од 10.000 мерних места, односно бројила, нема напајање.

Напомињући да су у невремену оборена три далеководна стуба на једном далеководу, а не три далековода, каже да очекује да надлежни поподне или у вечерњим сатима заврше електромонтажне радове на хаваријским стубовима које су јуче и ноћас постављали, и да Шид добије високи напон, после чега би екипе Електродистрибуције манипулисале нисконапонком мрежом.

Разговор Ружице Врањковић са Бранком Ђорђевићем

МУП: Једанаест интервенција на отклањању последица невремена

Ангелина Реџић из Сектора за ванредне ситуације рекла је да су имали 11 интервенција на отклањању последица невремена – седам интервенција уклањања стабала, три интервенције црпљења воде, две у Београду из стамбених објеката, једну у Сјеници из Дома здравља, и једну интервенцију гашења пожара у граду Чачку, који је био последица удара грома.

Није било повређених и страдалих, а стање се прати из минута у минут.

Реџићева је истакла да припадници Сектора за ванредне ситуације на целој територији Србије обилазе терен, дају упутства становништву о поступцима у случају да дође до опасности, како да се понашају и делују у складу са прогнозама РХМЗ-а.

Циклон се премешта из средњег Јадрана ка југу Италије, па његов утицај постепено слаби и зато се од средине дана очекује престанак падавина.

Мање облака и више сунца - па ће бити до пет степени топлије. Ујутру од 14 до 18 степени, највиша дневна од 20 до 27 степени.

Киша која је почела синоћ, наставила је да пада током ноћи и јутра у већем делу земље. Облачно без кише било је само на југу и истоку Србије.

Прошле ноћи било је пљускова у Шумадији, Срему, Банату, Поморављу и на истоку земље.

У Београду је за четири сата пало 40 литара кише по метру квадратном. Саобраћај је био отежан због воде која се задржавала на путевима.

Прогностичари за данас најављују постепен престанак падавина и делимично разведравање.

Ситуација на подручју Шида се нормализује. Око 80 одсто домаћинстава је добило струју после снажног невремена које је погодило тај део земље протеклог викенда.

Проблем са водоснабдевањем је решен. Отклањају се кварови на три далековода које је оборио јак ветар.

Екипе Електромреже Србије су на терену и покушавају да у што подигну далеководе како би се нормализовало снабдевање струјом.

недеља, 10. децембар 2023.
1° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу