Читај ми!

Отворен сајам наоружања у Београду – представљен "перун", нови адут српске наменске индустрије

У Београду је отворен 11. Међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2023". Више од 150 домаћих и страних произвођача представиће се током четири сајамска дана. На сајму је представљен нови адут српске наменске индустрије – самоходна хаубица нора Б-52 НГ "перун".

Једанаести Међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2023" отворен је данас у Београду.

До 28. септембра, у халама 1, 4 и 2А, као и на отвореном простору Београдског сајма, биће изложени адути српске наменске индустрије, али и других земаља.

На сајму је представљен нови адут српске наменске индустрије – самоходна хаубица нора Б-52 НГ "перун", калибра 155 милиметара, са дометом који може бити и више од 50 километара.

У питању је артиљеријски систем нове генерације који је први пут пред очима јавности, од којег се очекује да ће додатно унапредити способности Војске Србије и бити у наредном периоду један од битних адута на страном тржишту.

Отварању сајма присуствовао је министар одбране Милош Вучевић.

Вучевић је на отварању рекао да сајам сваке године има узлазну путању и да је много значајнији и већи од оног који се одржао пре две године.


"Само у претходних месец и по дана Министарство одбране је са домаћим фабрикама потписало уговоре за набавку наоружања у вредности од 6,2 милијарде динара, које ће у наредном периоду бити испоручене Војсци Србије. Током сајма се очекује потписивање нових уговора двоструко веће вредности од претходно наведене, што је само део интензивираног процеса опремања Војске Србије наоружањем из домаће производње. Осим наставка испоруке домаћих сложених борбених система, до краја године Војсци Србије биће испоручене знатне количине новог стрељачког наоружања", рекао је министар.

Министар је најавио да ће данас слетети први "Ербасов" транспортни авион за Војску Србије Ц-295.

Такође, најавио је и нову количину "Ербасових" хеликоптера Х-145, какве војска већ има, као и нове радаре великог домета.

Грађани могу да посете сајам у четвртак

Више од 7.000 посетилаца и излагача пријавило је долазак, међу којима су 154 компаније, домаће и стране.

Новитети на сајму су углавном из области противавионских система, противдронских система, беспилотних летелица и беспосадних платформи.

Грађани у четвртак могу да дођу и виде нове адуте домаће наменске индустрије, али и оне добро познате.

Потребно је само да се региструју на сајту сајма "Партнер 2023".

Организатори сајма су "Југоимпорт СДПР" и Београдски сајам.

уторак, 21. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара