Читај ми!

Црвени метео-аларм због невремена – успостављено снабдевање водом у Шиду, опрез за грађане који живе поред водотокâ

Невреме је захватило део наше земље. Највећа количина падавина пала је на територији Новог Сада, Лознице, Сомбора, Сремске Митровице и Кикинде. Најтеже је у Шиду - око 20 одсто становништва је без струје. Екипе ЕМС су на терену, отклањају се кварови на електросистему. Уз помоћ агрегата омогућено је водоснабдевање.

Јака киша у Београду

Јак пљусак погодио је вечерас и главни град, а на друштвеним мрежама појавили су се снимци појединих поплављених саобраћајница.

Према писању београдских медија, у Булевару краља Александра саобраћај за трамваје је обустављен због велике количине падавина.

Пљусак на ауто-путу код Врчина

Успостављено снабдевање водом у Шиду, отклањају се кварови на електросистему

Након јучерашњег невремена и штета на електромрежи, цела општина Шид била је без струје и воде. Ситуација се данас нормализује.

Уз помоћ агрегата омогућено је водоснабдевање, а кварови на електросистему се отклањају.

Око 20 посто становника нема струју на територији Општине Шид

Ситуација у Шиду због невремена је боља него јуче, проблем водоснабдевања је решен, полако се грађани сукцесивно прикључују на електромрежу. Отежан је пријем телефонског сигнала.

Како кажу мештани све је трајало 10 до 15 минута – олујни вртложни ветар на неколико метара изнад земље је буквално поломио три далековода због чега је 27.000 становника шидске општине остало без струје. Одмах након тога било је онемогућено и водоснабдевање.

Зоран Семеновић, председник Општине Шид каже да 20 посто становника нема струју на територији општине.

"Покушаћемо да што већи број трафоа заменимо агрегатима", рекао је Семеновић.

Ђорђевић: Очекујемо да сутра поподне Шид добије струју

Све расположиве екипе Електромреже Србије тренутно су на терену и раде на отклањању штете изазване падом три делоковода на територији Сремске Митровице и Шида, изјавио је извршни директор за пренос те електроенергетске компаније Бранко Ђорђевић, додајући да се очекује да ће сутра у поподневним часовима 11.000 домаћинстава у општини Шид добити струју.

Ђорђевић је за Танјуг навео да је Електромрежа Србије АД синоћ, након невремена које је захватило Срем, ангажовала све расположиве капацитете и да су на терен послати људи из Новог Сада, Београда, Крушевца, Ниша, Ваљева Бора, како би радили на отклањању последица хаварије која је задесила Сремску Митровицу и Шид.

"Максимално смо ангажовани и дајемо све своје могућности, знање, расположиве капацитете да дођемо што пре до ситуације када ће Шид добити напајање. Оптимистичка прогноза је да би то требало да буде сутра у поподневним часовима", рекао је он.

Ђорђевић је навео да је Електромрежа Србије технички опремљена и да има сервисне стубове који се постављају у ситуацијама када дође до оваквих хаварија, а који ће бити постављени у најкраћем року, појашњавајући да је њихова предност у томе што се постављају знатно брже од класичних стубова.

Шид - контрола само теретњака који не раде царинске папире у шпедицији

На граничном прелазу Шид објекти шпедиције немају електричну енергију, тако да се врши само контрола оних теретних моторних возила која не раде царинске папире у шпедицији, већ пролазе државну границу са Т1 и Т2 царинским декларацијама за робу, саопштио је данас Ауто-мото савез (АМСС).

На граничном прелазу Батровци теретни саобраћај на излазу се одвија нормално, уз задржавање теретних возила до 420 минута, док је улаз у земљу за теретна моторна возила обустављен у 8 сати због техничких проблема.

ЕМС: Почиње физичко подизање стубова - у току земљани радови за темеље

Све екипе су на терену, стигли су сви хаваријски стубови за постављање, врше се земљани радови за темеље.

Инжењери и монтери су у активностима за почетак физичког подизања стубова.

Висина хаваријских стубова, по елаборатима, биће око 36 м.

С обзиром на озбиљмост овог захвата, рада на висини, надамо се да киша неће озбиљно угрожавати наше екипе, саопштио је ЕМС.

Успостављено водоснабдевање Шида

Преко пристиглих агрегата са свих страна решено је водоснабдевање Шида, сазнаје РТС у ЕМС-у.

Извештај Јелене Вулиновић (08.00)

Обустава теретног саобраћаја на Батровцима и Шиду

Због прекида у редовном снабдевању електричном енергијом услед временских непогода које су синоћ захватиле подручје Срема, на граничним прелазима Батровци и Шид на излазу из Србије отежано се одвија саобраћај за теретна моторна возила, а на тим граничним прелазима на улазу у Србију саобраћај за теретна моторна возила ће бити у обустави, због немогућности рада шпедитерских служби, све док не буду отклоњени кварови на далеководима и док не дође до нормализације у снабдевању електричном енергијом, саопштио је МУП.

О томе су обавештени хрватски гранични органи, који ће теретни саобраћај из правца Републике Хрватске ка Републици Србији преусмеравати на алтернативне граничне прелазе Бачка Паланка, Богојево и Бездан, наведено је у саопштењу.

Чаушић обишао Шид, МУП упућује помоћ у агрегатима

Вршилац дужности помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић, заједно са председником општине Шид Зораном Семеновићем, обишао је Шид након што је то подручје захватило невреме и поручио да ће МУП становницима тог места упутити помоћ у виду агрегата, јер је део територије ове општине остао без електричне енергије услед прекида на далеководу.

У Србији је данас у већини крајева на снази црвени метео-аларм, највиши степен упозорења на падавине које током 24 часа могу бити као месечна количина.

У неким пределима биће и до 100 литара кише по метру квадратном. С кишом стиже и осетно свежији ваздух, па ће бити хладније за десет до 15 степени. 

Територију општине Шид захватило је невреме праћено обилним кишним падавинама, а део подручја остао је без електричне енергије услед прекида на далеководу у селу Бачинци. На санирању проблема и санацији ангажована је Електродистрибуција Београд и Нови Сад, а Републичка дирекција за робне резерве је такође упутила агрегате великог капацитета за помоћ општини Шид.

Вршилац дужности помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић, заједно са председником општине Шид Зораном Семеновићем, обишао је Шид након што је то подручје захватило невреме и поручио да ће МУП становницима тог места упутити помоћ у виду агрегата, јер је део територије ове општине остао без електричне енергије услед прекида на далеководу.

"По налогу министра унутрашњих послова Братислава Гашића дошао сам ноћас у Шид, имајући у виду да су, услед квара на високонапонској мрежи, читав Шид и околна места остали без струје", рекао је Чаушић.

Додао је да, на срећу, није било интервенција припадника Сектора за ванредне ситуације, али да су сви логистички капацитети Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова ставлјени на располагање грађанима Шида. 

"Првенствено, ту мислим на агрегате различите снаге који су већ послати из разних наших јединица у Србији да што пре дођу овде у Шид и да се ставе на располагање грађанима Шида, све док овај квар не буде отклоњен“, рекао је Чаушић. 

Поручио је да су припадници Сектора за ванредне ситуације увек на терену када је то потребно и увек у служби грађана, саопштио је МУП. Чаушић је истакао да су надлежне службе већ на терену. "Сектор за ванредне ситуације и Министарство унутрашњих послова су увек на терену када је то потребно, па чак и у овим ситуацијама. Нагласио бих да с обзиром да је невреме ноћас погодило неколико региона наше земље, да ми нисмо имали интервенције изузев уклањања стабала на територији Новог Сада и Смедерева“, истакао је Чаушић. 

Апеловао је на грађане да слушају упутства надлежних и да буду опрезни, поготово они који живе поред водотокова.

"С обзиром на то да се очекују знатне падавине ноћас и сутра на територији читаве землје, још једном аплелујем на грађане да слушају упутства надлежних и да буду веома опрезни, нарочито они наши грађани који живе поред водотокова. Надамо се да ћемо да испратимо и тај талас првенствено без икаквих лјудских жртава и наравно са што мањом материјалном штетом“, поручио је Чаушић.

Председник општине Шид Зоран Семеновић захвалио се на брзој реакцији Министарства унутрашњих послова. 

"Захвалјујем се начелнику Сектора за ванредне ситуације који је одмах дошао у Шид и изашао у сусрет свим нашим захтевима и молбама које смо имали, као и брзој реакцији министарке енергетике“, рекао је Семеновић.

Део територије Сремског и Подунавског управног округа јуче у поподневни сатима захватило је невреме праћено јаким ветром и обилним кишним падавинама. 

Према инфомацији Републичког хидрометеоролошког завода, у претходних шест сати највећа количина падавина пала је на територији Новог Сада, Лознице, Сомбора, Сремске Митровице и Кикинде, док се додатне падавине могу очекивати на простору западне Србије, Срема, Бачке и Баната.

понедељак, 11. децембар 2023.
7° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу