Читај ми!

Дејан Ристић: Присуством министарке Поповић поручено да је Јасеновац место које тражи правду

У Манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу служена је литургија и одржано молитвено окупљање и централно обележавање Светих новомученика јасеновачких. Литургији је присуствовала и министарка правде Маја Поповић, као лични изасланик председника Републике. Директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић каже за РТС да њено присуство поручује да је Јасеновац место које тражи правду.

Као изасланица председника Србије, литургији у Јасеновцу присуствовала је министарка правде Маја Поповић, која је први српски државни званичник који у званичном својству долази у Јасеновац, од 1945. године. 

Она је поручила да страшни злочини и непочинства која су се десила према недужним јасеновачким жртвама, обавезују да у себи, у себи искоренимо мржњу и зло.

Директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић рекао је да су изузетно позитивна реаговања на присуство министарке у Јасеновцу.

"Управо та порука, избор да министар правде Србије буде први српски званичник, који ће након 1945. године посетити Јасеновац у званичном капацитету своје функције, јесте порука да то место тражи правду. Да тражи и људску и историјску и божанску и сваку другу правду", рекао је Ристић.

Истиче и да је јучерашњи догађај био најпосећенији до сада за овај празник и да му је присуствовао велики број страних званичника, Срба из региона и дијаспоре, велики број истакнутих личности из области културе, науке, просвете, уметности, из јавног живота, велики број медија.

"Тако да су Свети новомученици јасеновачки заиста заживели у нашем народу и ти први септембарски дани када се обележава тај црквени празник, полако улази у нашу свест као онај сегмент молитвеног сећања на све наше жртве пострадале у Јасеновцу поред оног људског, научног, званичног, државног, а то је 22. април, када наша држава обележава национални дан сећања на жртве геноцида", рекао је Ристић.

Цело гостовање Дејана Ристића можете погледати у видеу на почетку текста.

недеља, 03. децембар 2023.
3° C

Коментари

Eto
Контролиши се мало! Имаш само два, чувај их брижљиво
Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке