Читај ми!

Aкадемик Сеферовић о Шангајској листи: Потврда великог талента српске нације за науку

Универзитет у Београду је међу четири одсто најбољих на свету. Скок на Шангајској листи бележи, пре свега, због професора Петра Сеферовића из поља медицинских наука и Драгана Памучара из поља техничко-технолошких наука, који су прошле године били међу десет највише цитираних аутора у својим областима. Професор Сеферовић каже за РТС да је велико признање само још једна потврда колико је Универзитет у Београду плодан и колико је велики таленат српске нације за бављење научним радом. Истиче да је Србија неисцрпан извор врхунских талената у медицини.

Aкадемик професор Петар Сеферовић, кардиолог, каже за РТС да научник не тражи признања иако ужива у њима. "Тежи ка томе да своју активност настави у једном мирном и сталном ритму", истиче професор Сеферовић.

Наглашава да је Универзитет у Београду непресушан извор нових младих и перспективних научника.

"Ово велико признање је само још једна потврда колико је Универзитет у Београду плодан и колико сви таленти које видимо сваки дан, у мом случају у нашим клиникама и болницама, потврђују велики таленат српске нације за науку и бављење научним радом", каже професор Сеферовић.

Напомиње да је Шангајска листа, иако неформална, једна од најпрестижнијих и листа која се највише вреднује у свету.

"Бити ту значи да универзитет има заиста велику вредност. С обзиром на дугогодишњу традицију и многе светске величине које су прошле кроз Универзитет у Београду, ја мислим да то никога не изненађује", истиче професор Сеферовић.

Каже да је његова велика цитираност последица чињенице да је срчана слабост, којом се већ дуго бави Удружење кардиолога Србије, растући здравствени проблем који погађа цео свет.

"Ми смо имали среће да на време препознамо одређене сигнале у одређеној терапији који су били од највећег значаја и да те сигнале кроз врло велико Европско удружење за срчану слабост, где сам био председник, гурнемо у канале размишљања, утврдимо да су они тачни, направимо велике клиничке студије и будемо у стању да публикујемо велики број радова", објашњава професор Сеферовић.

"Млади људи воле медицину, још имају велики ентузијазам"

Професор Сеферовић каже да се у Србији све више улаже у науку, али наглашава да, ма колико уложили - није довољно.

"Систем се стандардизује, људи почињу да схватају шта значи прави научни рад и, што је најважније, ми се уклапамо у светску науку, уклапамо се у европске токове. Европска унија види Србију као значајног играча на овом пољу", наглашава професор Сеферовић.

Истиче да је Србија неисцрпан извор врхунских талената у медицини. "Млади људи воле медицину, још увек имају велики ентузијазам и биће у будућности залог да све што радимо на овом пољу буде изузетно успешно", каже професор Сеферовић.

Као кардиолог, препоручује људима да чувају своје здравље и да га редовно контролишу.

"Једноставне ствари – физичка активност, пазите на телесну тежину, водите рачуна да вам притисак буде добар, водите рачуна да вам шећер буде добар, то је оно што могу најтоплије да препоручим", каже професор Сеферовић. 

Што се тиче временских осцилација, спарине и влажности ваздуха, каже - време ће доћи и проћи.

уторак, 11. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије