Читај ми!

Обилне падавине стварају проблеме широм Србије, страх од нових бујичних поплава

Ново невреме праћено јаком кишом захватило је Врњачку Бању. Улицама теку реке воде која се слива у подруме и помоћне објекте. Због високог водостаја Расине проблем и у општини Александровац. Невреме је захватило општину Брус, а у Косјерићу је ванредна ситуација, замућено је извориште воде за пиће.

Невреме праћено јаком кишом захватило је данас Врњачку Бању, па се набујала река из виших предела сливала низ улице, поплавила основну школу, стамбене објекте и дворишта. Због великих оштећења на инфраструктури од суботе је ванредна ситуација. Од синоћ проблем и у Александровцу.

У налету водена стихија плавила је подрумске просторије, а под водом је и кухиња предшколске установе.

"Пумпама смо целу ноћ радили, и синоћ, ту је било много њих са пумпама. Била је вода више од два метра", прича Зорица Обрадовић из Александровца.

Дезинфекција је неопходна да би вртић наставио да ради, подруме ће чистити и мештани, а због набујале Расине и могућих проблема дежурали су и ватрогасци-спасиоци.

"Мислим да су имали седам интервенција, тако су помогли грађанима. Наравно, помоћи ћемо и у наредном периоду где се такође очекују велике количине падавина", каже Владица Станковић, командант Ватрогасно-спасилачког батаљона.

Делови Горње Жупе и даље одсечени од света

Да би се отклониле последице невремена на путевима на терену су бројне екипе, али су поједини делови Горње Жупе и даље одсечени од света.

"Нисмо у могућности да пошаљемо механизацију с обзиром на то какви су услови и оштећења на тим путевима. Надошла је Расина, механизација не може да пређе преко моста јер је мост такве носивости да не може да издржи тај терет", објашњава др Мирко Михајловић, председник Општине Александровац.

Због штета од невремена у Ивањици, где је ванредна ситуација проглашена у шест села, после одржане седнице Штаба за кризне ситуације речено је да од државе стиже новац за хитне радове у коритима потока и река и на локалним путевима.

"У месту Брезова где је Грабовица однела један део путног правца, где се излила, где је однела пар мостова, где људи не могу да пређу ка својим домаћинствима и кућама, затим Руда Гора, школа у Ковиљу, све оне проблеме које је направило тренутно стање", истиче Момчило Митровић, председник Општине Ивањица.

Најављене реконструкције мостова у Пожеги

Штете се бележе и у 18 месних заједница у Пожеги.

"И то ћемо надокнадити, тако да тих 95 милиона динара биће обезбеђено током ове године и биће рефундирано оним пољопривредним газдинствима која су претрпела штету", најављује министарка пољопривреде Јелена Танасковић.

Министар грађевинарства Горан Весић каже да ће се у Пожеги радити на реконструкцији и неких локалних мостова који нису оштећени сад, већ кад су биле раније поплаве.

"Али, време је да се и то среди и разговарали смо наравно шта све заједно можемо да урадимо још кад су у питању неки пројекти где ће они добити новац од Владе Србије", напомиње Весић.

Иако се у многим местима после поплава ситуација стабилизује, и наредних дана очекују се падавине, па се и даље стрепи од бујичних поплава.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво