Читај ми!

Због водостаја Расине одсечени делови Александровца, у Косјерићу замућено извориште пијаће воде

Јако невреме, праћено обилним падавинама и градом, у касним поподневним сатима захватило је општину Александровац. Због високог водостаја реке Расине, поједини делови града су одсечени, јер се не може преко моста механизацијом. Невреме је захватило општину Брус, а у Косјерићу је ванредна ситуација, замућено је извориште пијаће воде. Обилна киша је падала и у коцељевачком крају, где је већ десетак дана на снази ванредна ситуација.

Вода се и даље слива улицама Александровца, након невремена, јаке кише праћене градом, које је захватило ту општину. Највеће последице које се тренутно санирају су у самом граду. Страдала је путна инфраструктура, потопљено је неколико домова, а штете има и у вртићу Предшколске установе "Наша радост".

"Сва вода се сјурила у вртић, причињена је велика штета у подруму где су кухиња, вешерница, магацин. Сви радници који су могли дошли су. Чистили смо, доста тога смо урадили, али нажалост, вртић неће моћи до даљег да ради док се не види колика је штета и које све кораке треба да предузмемо", истиче Далиборка Симић, директорка Предшколске установе.

Наводи да су председник Општине и потпредседник Скупштине посетили вртић и да у договору с њима даље поступају.

Мирко Михајловић, председник Општине Александровац, каже да је синоћ заседао Штаб за ванредне ситуације и да ће данас тимови на терену снимити сва оштећења на путној инфраструктури, домаћинствима па да ће онда одлучити шта ће урадити, да ли ће се уводити ванредна ситуација.

"Јуче је била катастрофа. За једно пола сата и 45 минута, слила се огромна количина падавина које су од наших улица практично направиле речне токове. Људи који су се нашли на улици били су животно угрожени. Трајна оштећења на путној инфраструктури објективно нисмо у могућности да доведемо у неко пристојно стање без помоћи Министарстава и Републике Србије", истакао је Михајловић.

Указао је да је у вртићу поплављена кухиња и да је морао бити обустављен рад како би се извршила санација, дезинфекција.

"Боље да нам деца буду код куће пар дана док све то не доведемо у пристојно стање. И покушаћемо да на неки начин све то превенирамо да нам убудуће вода не продире у кухињу. Објективно, вртић је стар око 40 година, никада се није дешавало да вода продре у просторије", указује председник општине.

Наводи да су куће оштећене и у другим деловима општине Александровац и да ће покушати да свим тим људима максимално помогну.

"Оно што нас највише брине јесте то што су нам поједини делови Горње Жупе одсечени од света. Ми нисмо у могућности да пошаљемо ни механизацију с обзиром на то какви су услови и оштећења на тим путевима. Дошла је Расина, механизација не може да пређе преко моста, јер је такве носивости да не може да издржи тај терет", нагласио је Михајловић.

Замолио је грађане за стрпљење и разумевање.

"Ово је нешто што је непредвиђено и не можете ништа да урадите. Можете само да посматрате и да тугујете са својим суграђанима", казао је председник Општине Александровац.

Невреме у Брусу, ванредна ситуација у Косјерићу

И подручје општине Брус је јуче захватило невреме, где се такође сагледавају последице.

Због проблема са водоснабдевањем, проглашена је ванредна ситуација на територији града Косјерића, у МЗ Брајковићи и МЗ Село Косјерић.

После јучерашњих, обилних падавина, у Косјерићу су се бујични потоци повукли у своја корита, али је замућено извориште пијаће воде.

Извориште Таорска врела, због обилних падавина, замућено је већ неколико дана, а од синоћ је замућен и алтернативни бунар Деспотовићи с кога се водом снабдева град Косјерић.

Обезбеђена је цистерна са пијаћом водом која кружи градом, а о њеној тачној локацији, грађани су информисани путем локалног радија, сајта града и комуналног предузећа, као и друштвених мрежа.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво