Читај ми!

Потрага за поузданим мајстором није лака – да ли да верујемо препорукама или огласима

Није лако пронаћи поузданог мајстора, било да нам треба за кречење или хитна поправка у кући. Иако добар мајстор може да заради дневно до 50 евра, у грађевинској школи на смер електричара уписало се само 11 ученика.

Пукла је цев у кухињи, процурио бојлер. Само то да мајстор дође и установи о чему је реч коштаће вас неколико хиљада динара. Плус поправка.

Платићете му, али ако га не знате и нико вам га није препоручио, постоји ризик да не уради посао како треба. Ипак, када је поправка хитна, како каже Миодраг Миленовић, мајстору се у личну карту не гледа.

"Бацају рекламе, свашта пише, водоинсталатери, отпушавамо, запушавамо, има ту свега, када не познајеш некога, све је ту сумњиво, али мораш када пукне чесма или процури цев, мораш мајстора да зовеш па макар и преко огласа", навео је Миленовић.

Некада смо имали настојнике који су нам били прве комшије

Најбоља је препорука, али мајсторе тражимо и преко огласа, на друштвеним мрежама, па и преко цедуљица на бандерама. Некада су живели са нама у истој згради. Звали су се настојници или домари. Били су нам прве комшије и нисмо чекали сатима да дођу. Данас, не постоји стамбена зграда која има свог домара. Њихови станови су откупљени или су у закупу. Kада се догоди квар станари обавештавају управника.

"Позову нас и пошаљу нам поруку, највише зависи од хитности. У принципу ми већ имамо мајсторе са којима смо сарађивали, али ако је неки конкретан квар, лако можемо да нађемо. У зимским периодима где има доста прокишњавања и пуцања цеви тада су сви јако заузети, али у овом сад периоду већином изађу за дан, два, три", рекао је Филип Кочановић, професионални управник.

За услугу скупљу од 5.000 динара тражите предрачун

Дешавало се да мајстори преваре грађане. Због тога је важно да за услугу скупљу од 5.000 динара тражите предрачун и да мајстор на рачуну наведе тачно шта је све урадио. У многим областима нема довољно мајстора, па некада и не можете да бирате. Електричара је све мање, тврди Горан Ићитовић, а посла има много.

"Има посла доста, не можемо ни да постигнемо све да урадимо. Зими највише имамо ТА пећи, бојлере и инсталације током целе године. Поузданог и доброг мајстора можете наћи само преко препоруке", навео је Ићитовић.

Додао је да се, када се за мајстором трага преко интернета, све своди на срећу.

"Мислим да су керамичари најдефицитарнији. Више није ствар да нађете и платите керамичара него да уради квалитетно и добро, јер сви остали, молери, електричари или други мајстори када ураде нешто могу да исправе, али керамичари ви их платите, а он уради криве плочице онда имате велики проблем", објашњава Љубиша Бановачки.

И велики комплекси све теже долазе до мајстора

У Београду се много гради и мајстори уговарају радове у целој згради, било да су гипсари, молери, водоинсталатери, бравари или тесари. Више им се исплати. Нови стамбено-пословни комплекси, компаније, стамбене заједнице имају уговоре са фирмама које их одржавају. И оне тешко долазе до мајстора које могу да ангажују.

"Прави је изазов наћи доброг мајстора, али делимично је то тако зато што их је све мање. Већина када тражи мајстора пита за цену и одређује то према цени, а самим тим ако је неко јефтин, велика је вероватноћа да је то тако јер можда нема посла или регистровану фирму, од мале наплате је тешко купити квалитетну опрему за рад", тврди Дарко Милошевић из сервиса "Електра".

И данас је могуће ангажовати мајстора за разне поправке у згради. За оне који знају свој посао, дневница није нижа од 50 евра. Добри, квалитетни и проверени мајстори имају уговорене послове месецима унапред. Мало се њих и школује. У Грађевинској школи на смер електричара прошле године уписало се само 11 ученика.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво