Читај ми!

Чаушић: Временска прогноза нам не даје разлог да будемо опуштени, шта радити кад крене бујица

Велике количине падавина донеле су проблеме широм Србије. Тренутно нема угроженог становништва, али временска прогноза не даје разлога да будемо потпуно опуштени, него опрезни, рекао је за РТС Лука Чаушић, начелник Сектора за ванредне ситуације. Саветује грађанима шта да ураде када крене бујица.

Обилне падавине направиле су штету и изазвале много проблема због чега је активиран жути или наранџасти метео-аларм.

Бујичне реке и потоци, поплавили су Драгачево, ужички и шабачки крај, Пожегу и околину, подручја Лознице и Краљева, направили штету у Футогу, Зрењанину, Сремској Митровици, Новом Саду. 

Лука Чаушић, вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације, рекао је за РТС да је у овом тренутку ситуација мирна и да припадници Сектора за ванредне ситуације немају интервенције, сада превентивно обилазе терен.

"Тренутно нема угроженог становништва, наше екипе су на терену али нам временска прогноза не даје разлога да будемо потпуно опуштени, него опрезни", рекао је Чаушић.

Најтеже је, каже, било у Лознице пре две ноћи када су имали 22 евакуације, затим у Горњој Врањској код Шапца где су евакуисали 20 особа и две у општини Коцељева.

"Ми имамо 27 специјалистичких тимова за спасавње и рад на води. Имамо потпуно обучене и спремне тимове за најизазовније задатке“, рекао је Чаушић.

Савет грађанима када крене бујица

Указао је да је основна карактерисика бујичних поплава та да вода брзо дође и брзо оде, али да грађани морају бити опрезни.

"Ако грађани виде да им кућу окружује вода, никако не треба да излазе зато што је бујица таква да је довољно 30, 40 центиметара воде да однесе одраслог човека", рекао је Чаушић.

"Потребно је да остану у кући, ако су у прилици да изнесу вредне ствари и да се евакуишу на спрат, да искључе струју. Ако је једноспратни објекат да се попну на сто, да позову припаднике Сектора за ванредне сизтуације, ватрогасце полицију", објаснио је Чаушић.

Веома је опасно, упозорава, да се излази напоље када вода окружује кућу, јер бујица има изузетну снагу.

Када су урбане средине, грађани би требало да избегавају најниже тачке у граду, ако су у аутомобилу да га безбедно напусте, рекао је Чаушић.

"Замолио бих грађане да послушају апеле и упозорења надлежних органа, припадници Сектора за ванредне ситуације су ту да им помогну“, рекао је Чаушић за РТС.

понедељак, 02. октобар 2023.
12° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"