Читај ми!

Након невремена проблеми у лозничком и шабачком крају, поплављена домаћинства

Обилна киша које је и синоћ падала у Лозници поново је нанела велику штету. Бројна дворишта била су под водом, као и Ургентни центар у Општој болници и сабориште у Тршићу. Велике количине падавина донеле су проблеме и у шабачком крају. Излила се Думача, а у Горњој Врањској има поплављених домаћинстава. На већем делу територије општине Пожега оштећена путна инфраструктура. У делу шабачке општине на снази је ванредна ситуација, као и на делу територија Ужица, Пожеге, Беочина, Врњачке Бање и Бољевца.

Због немогућности канализације да прими сву воду, појединим улицама текли су потоци, бројна дворишта била су под водом, као и Ургентни центар у Општој болници и сабориште у Тршићу.

Саобраћај је због велике воде на путевима био отежан.

Водостај на реци Штири, која протиче кроз центар града, сада је у порасту.

Ситуација се полако смирује, али се грађани плаше нових падавина.

Ниво реке Јадар је у порасту што потенцијално представља велику опасност. На стотине грађана и мештана од синоћ испумпавају воду из дворишта.

Штаб за ванредне ситуације је на терену.

Проблеми и у шабачком крају – евакуисана угрожена домаћинства

Због опасности изазваном обилним падавинама, поплавама и појавом бујичних вода проглашена је ванредна ситуација у појединим деловима на територији града Шапца и то у следећим месним заједницама: Петковици, Десићу, Грушићу, Варни, Јевремовцу, Горњој Врањској, Криваји, Букору, Румској, Волујцу, Накучанима, Дворишту, Поцерском Метковићу, Бојићу, Заблаћу, Метлићу, Белој Реци и Синошевићу. 

МУП је саопштио да су припадници Сектора за ванредне ситуације евакуисали 24 особе у месту Горња Врањска код Шапца, од којих је деветоро деце, као и две особе у Шабачкој Каменици, а повређених особа није било. 

Градоначелник Шапца Александар Пајић рекао је раније за РТС да на великој површини територије тог града има проблема са изливањем воде и да су током ноћи све надлежне службе биле на терену.

"Највећи проблеми су били у Петковици. Тамо смо отишли са тешком механизацијом како бисмо заштитили куће на једном делу, јер је поплавни талас претио да их потпуно потопи. То смо успели у току ноћи. Имамо проблем у Липолисту. Имали смо целе ноћи проблем у Горњој Румској. Тамо смо морали и електричну енергију да искључимо због сигурности за грађане. Однет је и део пута. Сада се тамо вода повукла, а механизација је тамо да очисти велике наслаге муља и земље које су остале на коловозу", рекао је Пајић.

Додао је да је проблематично и у Јевремовцу и тамо машине тренутно раде на заштити електроенергетског снабдевања града.

Пајић је навео да је проблема било и у Поцерини и да је у том делу било и евакуације, а службе су спасавале и животиње које су биле угрожене.

Чланица шабачког Штаба за ванредне ситуације Ана Анђелић рекла је за РТС да су сва угрожена домаћинства евакуисана и смештена на неколико локација у граду, као и да су храна и вода за њих обезбеђени.

Проблеми због кише и у Румској, Метлићу, Бојићу, Грушићу, Петковићу. Пало је 50 литара кише по метру квадратном.

У коцељевачком крају киша је донела проблеме у Дружетићу, Црниљеву, Каменицу.

МУП: Падавине највише погодиле Мачвански округ, ванредна ситуација у Владимирцима

Из МУП-а наводе да је, због последица обилних падавина, проглашена ванредна ситуација на целој територији општине Владимирци, а и даље је на снази ванредна ситуација на делу територија Ужица, Пожеге, Беочина, Врњачке Бање и Бољевца.

Током ноћи обилне падавине највише су погодиле Мачвански округ - Лозница, Шабац, Крупањ и Коцељева, а водостај Крупинске, Грачаничке, Узовничке реке, као и река Расница и Љубовиђа, тренутно је у стагнацији.

Ватрогасно-спасилачке екипе су током ноћи црпеле воду из Дома здравља у Сјеници, у Пожеги у местима Каленић и Јовићевићи, као и у Пилатовићима, а највише у Лозници где је вода продрла у Дом здравља и „Електродистрибуцију“. Такође, воду су црпели и из домаћинстава у Крупњу.

Ватрогасци-спасиоци у Коцељеви постављали су дрвену брану на делу корита реке Раснице, као и џакове са песком у Шабачкој Каменици.

Од почетка обилних падавина, 26. маја, које су довеле до поплава, припадници Сектора за ванредне ситуације имали су укупно 72 интервенције, евакуисали су 38 особа, угасили пет пожара изазваних ударом грома, а имали су и 61 интервенцију црпљења воде.

У санирању последица изазваних обилним падавинама ангажовано је 185 ватрогасаца-спасилаца са 95 возила и 80 пумпи и 8 припадника Специјалистичког тима за спасавање и рад на води са 3 возила и 2 чамца.

У великом делу пожешког краја оштећена путна инфраструктура

Синоћње невреме причинило је штету и у неколико месних заједница у пожешкој општини. Око поноћи успостављен је железнички саобраћај на прузи Београд–Бар, који је био у прекиду због велике воде на прузи у Глумчу. Из тог села су евакуисане две жене у чије куће је ушла вода.

Председник Општине Пожега Ђорђе Никитовић рекао је за РТС да је на већем делу територије те општине оштећена путна инфраструктура.

"Овде је једноставно јуче био хаос. Јуче су екипе радиле оно што су могле, али заиста бујица је била толико јака да се мало тога могло урадити", навео је Никитовић.

Додао је да је од петка у шест месних заједница на снази ванредна ситуација, а да ће, након данашњег састанка Штаба за ванредне ситуације, у већем делу општине бити проглашена ванредна ситуација.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво