Читај ми!

Срби у Цркви Светог Николе поручују: Није крај, живот у Приштини иде даље

Малобројни Срби у Приштини и они из расејања окупљају се на верске празнике, славе или задушнице. Један од повода за окупљање је летњи Свети Никола, слава истоименог православног храма у највећем граду на Косову и Метохији. Неколико стотина верника присуствовало је данас литургији у Цркви Светог Николе. Поручују да ничему није крај и да живот Срба у Приштини ипак иде даље.

Живот Срба у Приштини није стао. Иако их је било 40.000 пре рата, а данас неколико десетина. Послератни однос према њима огледао се и спаљивањем Цркве Светог Николе у мартовском погрому. Црква је обновљена, а у њој Божји проповедници и верници подсећају на своје корене и право на живот.

"Иако је мали број људи који живи у овом граду, нас православних Срба ипак је довољан број да буде и српски град и да буде српско место, да ово буде место где се наши браћа и сестре окупљају да славе Господа, да се служи литургија. И да једноставно имамо живот хришћански који нам је Господ дао", поручује отац Михаило, игуман манастира Светих архангела код Призрена.

Међу неколико стотина православних верника окупљених данас за Светог Николу у Приштини, и сведоци обнове храма.

"Потврђујемо да никада ничему није крај, да свако страдање има крај и да има своју обнову, свој наставак и своју радост. Хвала Богу и Светом Николи што нас увек овако радосне окупи на овај дан", истиче Радмила Вулићевић.

Православни празници шаљу слику да у Цркви Светог Николе у Приштини живота и даље има, а одржавају га и стари и млади.

"Ово је један леп догађај, који треба да окупи што више људи, да овај храм, ова црква живи. А као што сам већ рекао, овде сам крштен, живео сам у Приштини и увек се радо враћам у Цркву Светог Николе, поготову када је храмовна слава", наводи Александар Милић.

На крају литургије поломљен је славски колач. Домаћини славе, стари и нови, разменили су колач, тако да живот Срба у Приштини, у приликама какве тренутно јесу, ипак иде даље.

субота, 27. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво