Читај ми!

Напади на медијске раднике све чешћи – чудна мисао да су новинари ентитет који ваља казнити

Шта бисте рекли када би неко покушао да отме волан возачу аутобуса на линији 16 негде у центру града? Јуче, у Првомајској улици, екипи РТС-а десило се нешто слично док је снимала анкету. Јутрос је стигло саопштење да је насилник који је јуче напао екипу Београдске хронике, ухапшен, да је у притвору и да му следи кривична пријава за угрожавање безбедности новинара и сниматеља РТС-а.

Мушкарац, који је јутрос притворен, јуче је напао екипу РТС-а док је за емисију Београдске хронике у Првомајској улици у Земуну снимала анкету. Шта је испровоцирало непознатог мушкарца да почне да вређа новинара и сниматеља и да им прети? Није одустао иако је тонски сниматељ 15 минута покушавао да га смири. Епилог – угрожавање безбедности, оштећена камера и необављен радни задатак.

boxPluginImg

Председник УНС-а Живојин Ракочевић истиче да се у јавној свести формирала чудна мисао да су новинари ентитет који је за нешто одговоран и који ваља казнити.

"Зато смо у овом тренутку на јако ниском нивоу општег разумевања ове професије, разумевања свести о томе шта су новинари у друштву", објашњава Ракочевић.

Напади на медијске раднике све чешћи

Јуче је нападнута и екипа телевизија Прва. Поражавајућа је чињеница да су напади на медијске раднике све чешћи, посебно на новинарке, и да тај број расте из године у годину.

Према подацима НУНС-а, само у прва три месеца 2023. године било их је 37, прошле 134, 2020. скоро 200. Најбројнији су притисци на новинаре, затим вербални, па физички напади. Било је и претњи смрћу.

Јована Глигоријевић из Суда части НУНС-а наводи да се пријаве претњи које подлежу Кривичном законику прослеђују кроз Радну групу за безбедност новинара надлежном тужилаштву, било да је у питању високотехнолошки криминал или неко надлежно јавно тужилаштво.

Поражавајуће је, према њеној оцени, што се ствара "левак" где се ствари заглављују, где десетине предмета стоје као поступак у току.

"Лак посао за полицију и тужилаштво"

Новинари немају статус службеног лица. Међутим, члан 138. Кривичног закона регулише кривично дело угрожавања сигурности, а у ставу 3. прецизира се да се то односи и на лица која обављају посао у јавном интересу информисања јавности, док су на терену.

Глигоријевићева сматра да је срећа у несрећи да се напад догодио док је камера била укључена и да је јасно мотивисан тим што људи раде новинарски посао.

И Кривични законик, наводи, говори о лицима која обављају посао у области јавног информисања – током обављања тог посла.

"Тако да мислим да ће ово за полицију и за тужилаштво бити врло лак задатак", додаје Глигоријевићева.

"Формирати свест да се професионалац не може третирати као непријатељ"

Ракочевић каже да је неопходно формирати свест да се професионалац, а поготово онај који сведочи слободу и дијалог, не може третирати као непријатељ и опасност.

Полиција је ухапсила тридесетчетворогодишњег мушкарца због сумње да је напао екипу РТС-а и тако починио кривично дело угрожавања сигурности.

УНС се огласио саопштењем у коме је осудио јучерашње нападе на новинарске екипе РТС-а и Прве, и тражи да виновници буду најстроже кажњени.

петак, 19. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару