Читај ми!

Осуде снимања порођаја у "Народном фронту", сестра тврди да није било намере – шта каже закон

Инструментарка у Гинеколошко-акушерској клиници "Народни фронт" емитовала је порођај уживо на друштвеним мрежама. Након тога је суспендована, а против ње је покренут и дисциплински поступак. Медицинска сестра, међутим, тврди да намере није било и извињава се пацијенткињи, породици, клиници.

Уместо кратких и забавних клипова који се постављају на Тик-току, освануо је и пренос једног порођаја. Снимак који је доспео у јавност, објавила је инструментарка у Гинеколошко-акушерској клиници "Народни фронт". Снимак је оштро осудила јавност, али и клиника која је убрзо реаговала.

У саопштењу се истиче да је Управа Гинеколошко-акушерске клинике "Народни фронт" згрожена и да најстроже осуђује поступак медицинске сестре.

Случај коментарише и министарка здравља. "Mорам рећи да сам згрожена. Не могу да схватим да било који медицински радник уради тако нешто, да му уопште падне на памет да тако нешто ради", рекла је Даница Грујчић, додајући да подржава потез директора Жељка Миковића, који је суспендовао медицинску сестру

Сестра тврди да није било намере

У међувремену, са истог Тик-ток налога, стигло је образложење медицинске сестре. Тврди да намере није било.

"У ноћном дежурству сви смо свесни да је забрањена употреба мобилног телефона у сали, али како су нас позвали за хитан царски рез, само сам телефон оставила прислоњен на решетку за рукавице, несвесна да се упалила камера која је преносила уживо пренос на Тик-Току. Пре позива у салу смо гледали Тик-Ток и то је последње остало укључено. Из снимка се види да нико у сали није био свестан да одложени телефон врши пренос уживо", тврди медицинска сестра.

Шта каже закон

За снимање и објављивање снимака пацијената без њихове сагласности закон предвиђа покретање прекршајног поступка. Одговорнима прете казне од 50.000 до два милиона динара.

Иван Тришовић из службе повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности наглашава да тај закон стриктно предвиђа да је сагласност нужна.

"Потребна је изричита сагласност за обраду тих података, снимање је пар екселанс пример обраде тих података о личности, тако да је потребна изричита сагласност ако се снима, а нарочито за објављивање", додаје Тришовић.

На клиници наглашавају да је и пре инцидента на снази била забрана употребе мобилних телефона у породилишту и операционој сали.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво