Читај ми!

Министарка Грујичић у Грачаници: Људи већ 20 година раде у баракама, наставићемо да помажемо

Министарка задравља Даница Грујичић током посете Косову и Метохији каже за РТС да види велики ентузијазам људи који раде у здравственом систему, али истиче да је опремљеност проблем, да није добра ни снабдевеност лековимакао, као и да је ургентно питање кадрова. Поручује лекарима и медицинским сестрама са КиМ да ће држава Србија увек бити уз њих и учинити све што може да живе безбедно и осећају се као у својој кући.

Министарка задравља Даница Грујичић била је на Васкрс са свештенством и верницима у манастиру Грачаница. Посета министарке Грујичић Косову и Метохији има и радни карактер и циљ - упознавање са здравственим установама и условима у којима раде у српским срединама.

Грујичићева каже за РТС да је видела велики ентузијазам људи који раде у здравственом систему, посебно људи који живе на Косову и Метохији - медицинских сестараи лекара.

"Наравно да опремљеност није онаква какву бисмо волели да буде, посебно не у одређеним деловима и посебно не у Грачаници. Људи раде практично у баракама већ 20 година и мислим да је то нешто на чему, пре свега, треба инсистирати – на изградњи болнице која је планирана, са око 100 кревета и комплетном опремом", наглашава Грујичићева.

Истиче да је Грачаница у овом тренутку у најгорој ситуацији када је у питању Клиничко-болнички центар, док је ситуација другачија када је у питању Дом здравља.

"Видела сам нове ултразвуке и желим да захвалим и донаторима и људима који свакодневно воде рачуна, не само о здрављу него и о исхрани читавог система и великог броја породица, као што су Народне кухиње", наводи Грујичићева.

Обећава да ће држава Србија наставити да помаже и да ће наћи начина да људима који желе да живе на КиМ обезбеди здравствену заштиту која им је неопходна.

"По Бриселском споразуму држава Србија има право да води рачуна о здравственој заштити својих грађана на КиМ", напомиње Грујичићева.

На питање где је запело у изградњи болнице у Грачаници, министарка каже да мисли да је то ствар администрације и места на којем треба да се зида.

"Плац који је био планиран налази се у близини археолошког налазишта и велико је питање да ли ће моћи да се гради на том месту или ће бити потребна друга локација", објашњава Грујичићева.

"Треба мотивисати људе да дођу и да живе на КиМ"

Министарка Грујичић истиче да није добра ни снабдевеност лековима јер нема таблета које пацијенти добијају на рецепт.

Напомиње да је ургентно и питање кадрова и да је зато велика ствар договор врха државе са представницима Срба са КиМ да се запосле лекари и сестре.

"Не радује ме чињеница да скоро 60 људи у наредних пет година одлази у пензију", каже Грујичићева и истиче да могу да их замене колеге из централне Србије, али да је најбоље да се запосле људи који ту и живе.

"Пред Министарством здравља је задатак како повезати људе који раде на КиМ са колегама из централне Србије. Треба направити бољу везу, видети да долазе професори који могу из других центара, али не само то. Треба мотивисати људе да дођу и да живе на КиМ. Наравно да то није лако и наравно да услови живота нису као у централној Србији", истиче Грујичићева.

Наглашава да је безбедност нешто на чему сви треба да раде и да се треба борити за мир јер, како каже, никакви сукоби никоме не одговарају.

Министарка Грујичић поручује лекарима и медицинским сестрама са КиМ да ће држава Србија увек бити уз њих и учинити све што може да живе безбедно и осећају се као у својој кући.

четвртак, 09. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара