Читај ми!

Министарка Грујичић обишла здравствене установе на Косову и Метохији

Министарка здравља Даница Грујичић обишла је здравствене установе у српским срединама на Косову и Метохији. Посету је започела обиласком домова здравља у Косовском Поморављу и болнице у Пасјану, а после подне је била у обиласку Лапљег Села и Грачанице.

Министарка Грујичић обишла здравствене установе на Косову и Метохији Министарка Грујичић обишла здравствене установе на Косову и Метохији

Министарка здравља Даница Грујичић изјавила је да је српском живљу у централном делу Косова, у Грачаници, потребна нова болница и да је она у плану, а да у постојећим условима запослени у здравственом систему Владе Србије на КиМ чине максимално да обезбеде неопходну здравствену заштиту.

"Оно што сам видела на појединим местима је заиста задовољавајуће, посебно сам задовољна болницом у Пасјану. Држава Србија улаже заиста пуно у здравствени систем овде где живи наш народ на Косову и Метохији и према бриселском споразуму, то је такође наша надлежност. Ми ћемо наставити да радимо, а оно што је овде у Грачаници видљиво то је да су заиста старе просторије и ја ћу лично обавестити председника о стању", изјавила је министарка Грујичић медијима у Грачаници након обиласка болнице.

"Колеге раде и операције, није то мали број чак и компликованих операција које се ураде на годишњем нивоу, с обзиром колико хирурга ради овде. Велики је труд, велика је жеља да се помогне народу, да осети да је заштићен", навела је министарка.

Подсетила је да постоји план за изградњу болничког центра у Грачаници, те да ће током посете видети где је запело са реализацијом, додајући да је упркос техничким проблемима, обрадовала информација да је протеклих дана у Грачаници рођено шест беба, оценивши да је то најлепше што се заиста догађа у нашем у здравству.

Обиласком здравствених установа у Косовском поморављу започела вишедневну посету Косову и Метохији. Након разговора са здравственим особљем у Кусцу, Пасјану и Грачаници, пренела је да сви траже прво и основно кадрове.

"Мање више и опремљеност, али кадрове су сви тражили. Ево ту је и одлука након састанка са представницима Срба са Косова и Метохије да ће бити запослено око 100 нових здравствених радника. Оно што ме радује то је да нема великог броја лекара који су на бироу посебно у Косовском Поморављу и такође у Грачаници, тако да они сви имају шансу да дођу до посла и већи број сестара", казала је Грјучић.

Навела је да увек може боље, али да је велико подручје које се покрива, и да је на њој да учини све да народу на КИМ олакша, да помигне колегама и медицинским сестрама, да заштита буде доступна људима којима је неопходна.

О смени генерација међу лекарским особљем рекла је да је у Грачаници сазнала да око 60 лекара у наредних пет година одлази у пензију.

"Оно што у овом тренутку можемо да урадимо је проширење кадровског плана. Запошљавање младих лекара и морамо да нађемо начин не само на КиМ већ и у целој Србији, да на неки начин лекаре који добијају плату све време своје специјализације, да се врате у установе које су их послале, а не да уз некакву врло скромну своту новца отплате специјализацију. Са друге стране мотивисати их и личним доходцима", прецизирала је министарка.

Са сарадницима у поноћ ће присуствовати Васкршњем јутрењу у манастиру Грачаници које ће служити рашко-призренски владика Теодосије, а очекује се и да ће посетити манастире Високи Дечани и Свете Архангеле код Призрена.

Обиласком установа примарне и секундарне здравствене заштите у којима се лечи српско становништво министарка жели да се увери у каквим условима оне раде, квалитету услога које пружају и проблемима који их прате у раду.

После Поморавља и централног Косова предвиђен је обилазак Гораждевца у Метохији, Штрпца на крајњем југу Косова и последњи дан биће посвећен обиласку Болничког центра и Медицинског факултета у Северној Косовској Митровици.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво