Читај ми!

Светски дан здравља, опрема вредна четири милиона динара за четири београдска породилишта

На Светски дан здравља четири београдска породилишта добила су опрему вредну четири милиона динара. Новац је обезбеђен кроз акцију ,"Беби паркинг место". За будуће маме још једна добра вест – на Бежанијској коси у Београду - наредне године почиње градња - нове зграде ГАК "Народни фронт" .

Само у гинеколошко акушерској клиници "Народни фронт" протекле године на свет је стигло око 7.600 беба. За будуће маме спремни су нови кревети, гинеколошке столице, инструменти...

"Ове године смо добили сонду за ултразвучни апарат, Та сонда ће се користити на одељењу високоризичних трудноћа за дијагнозе везане за најкомпликованије случајеве“, наводи директор Клинике Народни фронт Жељко Миковић.

Министaрка здравља Даница Грујчић истиче да су испред свих породилишта опредељена 24 паркинг места. На такозваним "беби местима" моћи ће да се паркирају они који доводе наше маме на порођај и одводе своју децу кући, додаје Грујчићева.

Нешто старије углавном муче проблеми који могу бар делимично да се спрече променом лоших животних навика и редовним прегледима – болести срца и крвних судова, малигне болести, дијабетес...

Директорка Института зајавно здравље "Милан Јовановић Батут" Верица Јовановић наглашава да и да жене болују од повишеног крвног притиска, као и да се веома често региструју коронарна болест и други поремећаји кардиоваскуларног система.

Када су мушкарци у питању врло често се региструје инфаркт, али и излив крви у крвне судове мозга.

Наташа Тодоровић из Црвеног крста Србије наглашава да та организација сваке године организује радионице на тему здравих стилова живота.

"На радионицама учествују особе различитих генерација и након сваке меримо усвојено знање. Закључили смо да људи усвајају нова знања, када усвоје долазе и до промене у понашању, усвајају здраве стилове живота, смањују ризичне облике понашања", додаје Тодоровића.

Они најстарији суграђани, према подацима поверенице за заштиту равноправности дуго чекају на специјалистички преглед, сматрају да су им здравствене установе далеко, али и да однос лекара није одговарајући.

Бранкица Јанковић каже да је потребно поједноставити процедуре за остваривање права, да се настави рад на обезбеђивању ефикаснијих терапија, лекова на терет РФЗО-а уз похвалу да је много тога учињено и обезбеђено.

Указује и на то да је потребно обезбедити услове за истовремено и комбиновање међусекторских услуга – здравствне и социјалне заштите уз посебан акценат на палијативно збрињавање.

Право на здравље је основно људско право. Међутим, трећина светске популације нема приступ основним здравственим услугама.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво