Светски дан здравља – превенцијом до спречавања најтежих болести

Широм планете се обележава Светски дан здравља. Директорка Института "Батут" др Верица Јовановић рекла је за РТС да се последњих година више прате заразне болести, пре свих ковид 19, али да главни проблем ипак представљају незаразне болести. Због тога је позвала све грађане Србије да обављају превентивне прегледе којима се може спречити развој најтежих болести.

Обележава се Светски дан здравља. Директорка Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" др Верица Јовановић рекла је за РТС да су претходних година најчешће пратили ковид 19 као најзаступљенију болест која се пандемијски појавила, задатак здравственог система је да и даље прати и брзо реагује када је у питању појава заразних болести.

"Из тог разлога, праћење заразних болести подразумева њихову регистрацију, лечење и према подацима нашег института у 2022. години је пријављено негде око 900.000 оболелих од заразних болести, при чему је негде око 25.000 људи лечено болнички", навела је Верица Јовановић.

Поручила је да је заједнички задатак да не заборавимо да инфекције постоје и да су оне акутна претња у сваком тренутку, као и да треба подсетити целокупно становништво на све оно што нисмо учинили, а могли смо да допринесемо у циљу контроле нашег здравља.

"Водећу проблематику представљају незаразне болести"

Директорка "Батута" је напоменула да водећу проблематику ипак представљају незаразне болести.

"На првом месту се налазе обољења кардиоваскуларног система. То су хроничне кардиоваскуларне болести, акутне кардиоваскуларне болести и наравно, на веома значајном и високом месту налазе се малигне болести – свуда у свету, па тако и у нашој земљи", истакла је Јовановићева.

Говорећи о статистици, Верица Јовановић је рекла да, имајући у виду чињеницу да се дуже живи и да су савремене технологије допринеле продужавању живота свих грађана, можемо очекивати да са повећањем година живота да је учесталост појаве хроничних незаразних болести виша.

"Када говоримо о женама, јако је важно истаћи да се жене и жале и болују од повишеног крвног притиска, али такође да се веома често региструју коронарна болест и други поремећаји кардиоваскуларног система", рекла је Јовановићева.

Додала је да, када су мушкарци у питању, иако се говори о кардиоваскуларним проблемима, веома често се региструје инфаркт миокарда и излив крви у крвне судове мозга.

"Превентивни прегледи треба да буду саставни део животног стила"

Поручила је да због тога сви превентивни прегледи треба да буду саставни део животног стила свих грађана и укидање свих фактора ризика који доводе до хроничних болести.

Верица Јовановић је напоменула да су фактори ризика увек исти – пушење цигарета, недовољна физичка активност, седентарни начин живота, повишена телесна тежина, заступљеност неправилне исхране.

"Да бисмо све то спречили, јако је важно допринети индивидуално сопственом здрављу. Пошто је данас Светски дан здравља, заиста још једном да подсетим да свако може зарад свог здравља и за унапређење свог здравственог стања да предузме неколико значајних корака. То је да посети свог изабраног лекара када није болестан са циљем да обави превентивни преглед који је неопходан", рекла је Верица Јовановић.

Истакла је да, када је реч о женама, рак грлића материце може у потпуности да се искорени превентивним прегледима, уколико се болест открије на време.

"Када је у питању рак дојке, јако су важни редовни прегледи на две године за рано откривање малигне болести, јер ако се на време реагује, последице су далеко мање и када је у питању рак дебелог црева и ректума. Јако је важно поштовати препоруке лекара и знати да од 50. године живота и мушкарци и жене треба да ураде тест на невидљиво крварење у столици које може бити знак или полипозе дебелог црева или симптом других компликованих болести које се могу спречити уколико се на време реагује", навела је Верица Јовановић.

Поручила је да свако од нас једном годишње може да посети свог изабраног лекара како би контролисао своје здравствено стање.

"Вакцине су искорениле многе болести"

Говорећи о имунизацији, Верица Јовановић је навела да су вакцине најефикаснија стратегија која је искоренила многе болести и да вакцинација даје безбедност целокупном становништву.

"Из тог разлога постоји обавезан програм имунизације. Нарочито се применом вакцина према обавезном програму спречавају смртни исходи. Да подсетим, због недовољног обухвата вакцинацијом у овом тренутку имамо 47 регистрованих случајева оболелих од малих богиња", рекла је Верица Јовановић.

Истакла је да ће од наредне године вакцина против хуманог папилома вируса бити у програму препоручене вакцинације и за дечаке и за девојчице од седмог разреда и да је избор за вакцинацију пропусница за дуг и здрав живот без карцинома грлића материце.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво