Представници ромске заједнице обележили Међународни дан Рома

Представници ромске заједнице у Србији обележили су Међународни дан Рома, који се слави у више од 500 највећих градова у свету.

Председник Светског удружења Рома Јован Дамјановић истакао је да су Срби и Роми били заједно кроз историју, али и да не постоји "циганска" нација, него ромска.

"Србија је данас један од значајних фактора и модел за целу Европу и свет како се поштују националне мањине, поручио је Дамјновић.

Посланик у Скупштини Србије Јахја Ферхатовић нагласио је да се у Србији велича заједништво свих народа и покзује да су сви равноправни, на пођеднаким основама, па се на владавини права може изграђивати друштво онакво треба да буде.

Задатак државе је, како је констатовао, да што већи број ромске популације буде школован и да се образује ромски кадар који би им предавао.

Заменица градоначелника Београда Весна Видовић указала је да су Роми највећа национална мањина у главном граду, и да је због тога донета развојна стратегија до 2032. године, у чијем доношењу је спроведен најшири консултативни процес, јер се жели побољшати и унапредити њихов положај у највећој мери.

"Желимо да што више укључимо Роме у наше друштво, које не прихвата поделе", поручила је Видовић.

Свечана академија поводом Међународног дана Рома "Реквијем за заборављене" одржана је у Дому војске у понедељак, у присуству министарке културе Маје Гојковић и министра за људска и мањинска права Томислава Жигманова.

Међународни дан Рома обележава се 8. априла.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво